Studenten proberen binnen 24 uur zo veel mogelijk soorten dieren en planten te spotten

ALMERE • Vr 28 juni 2024 | 7:33 • Vrijdag 28 juni 2024 | 7:33

Meer dan veertig studenten zijn in Flevoland bezig met het inventariseren van zo veel mogelijk soorten dieren en planten. De 1000-soorten challenge heet het project, dat bedacht is door MBO-studenten van Aeres Almere.

De studenten willen binnen één dag zo veel mogelijk soorten tellen. De 24-uurs challenge is donderdag om 13.00 uur begonnen en loopt tot vrijdag 13.00 uur.

Gewapend met een mobieltje trokken ze in groepjes van twee de bossen in. "We hebben al een merel gezien, een winterkoning en een tjiftjaf", zegt Emma Brugman. "Het is af en toe een beetje een uitdaging", zegt Brugman die zich net uit een struik met doornen heeft weten de worstelen. We moeten flink tussen de stekels door en het is aan de warme kant maar we genieten er toch van."

Op de foto
"We komen van alles tegen", zegt student Rowen Post, die een van de initiatiefnemers is. "Een kevertje, een plantje, een schimmeltje als het maar taxonomisch ergens beschreven staat." De dieren en planten worden gefotografeerd en op de website waarnemingen.nl geplaatst.

Brugman: "Die foto's worden door andere mensen gevalideerd en gecontroleerd of het wel de planten- en dieren-soorten zijn die wij aangegeven hebben. Zo kunnen we ook bijhouden hoeveel soorten we al hebben gezien."

Docent Jan Lamberts is trots op zijn studenten die in plaats van chillen met vrienden of hangen op het terras onderzoek doen. "Deze mensen zijn het liefst in de natuur bezig om diersoorten te inventariseren. Ze maken nu al van hun hobby hun vak. Ze hebben veel in hun mars, weten veel. Het zijn echte bikkels."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel