Bang om te suppen bij het Bataviastrand: 'Hij heeft ons bijna geraakt'

LELYSTAD • Do 27 juni 2024 | 5:11 • Donderdag 27 juni 2024 | 5:11

"We durven hier niet meer te suppen." Dat zeggen twee jongens van negen jaar oud op het Bataviastrand bij Lelystad. Ze kijken angstig naar een waterscooter die over het water scheurt. "Hij heeft ons bijna geraakt", zeggen ze.

Het Bataviastrand is sinds 1 mei gesplitst in een deel voor zwemmers en een deel voor watersporters, zoals kitesurfers. De zonnige woensdagmiddag was de ideale testdag om te bekijken of het goed werkt.

De twee jongens zijn met hun ouders naar het strand gekomen en hadden een sup-board meegenomen. Ze hebben het nog geprobeerd om in het water op de plank te gaan staan. De jongens zijn daarmee gestopt omdat ze bang waren voor de waterscooter.

De vraag of je met een waterscooter mag racen voor het Bataviastrand kon woensdagmiddag nog niet worden beantwoord. Op het strand waren twee toezichthouders. Zij kunnen als boa's van de gemeente Lelystad toezien en handhaven op het strand, maar niet op het water. Dat valt onder het toezicht van Rijkswaterstaat.

Zon boven het Zilverstrand
"Daar zaten we al een tijdje op te wachten", zegt de moeder van een 9-jarige jongen op het Zilverstrand bij Almere. "Het is een lekkere dag, heerlijk!" De jongen vindt het water nog wel een beetje koud, maar het is volgens hem prima om te zwemmen.

De reddingsbrigade waarschuwde woensdag wel voor het zwemmen in open water. 'Doe dit vooral niet alleen', luidt de waarschuwing. Even verderop bij het Zilverstrand zwemt een vader met zijn zoon. "Ik zwem niet over de lijn", zegt de jongen. Zijn vader heeft hem daar al op gewezen.

De vader merkt op dat er bij de stranden in Almere geen enkel toezicht is. "Je ziet hier geen strandwacht of wat dan ook", zegt hij. Als die er wel zouden zijn dan wordt het zwemmen in de meren rond Almere volgens hem een stuk veiliger.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel