Omwonenden geschokt door situatie Oostvaarderskliniek: 'Uitbreiding raakt verder uit zicht'

ALMERE • Di 25 juni 2024 | 8:58 • Dinsdag 25 juni 2024 | 8:58

De Werkgroep Bewoners Stripheldenbuurt zegt in shock te zijn over de twee recente sterfgevallen in de Oostvaarderskliniek. Volgens Khaled Khater van de vijfkoppige groep van omwonenden van de tbs-inrichting is de grote vraag hoe het kan dat drugs de kliniek binnenkomen. Hij vindt dat een eventuele uitbreiding van de kliniek nog verder uit zicht is geraakt door de nieuwe incidenten.

Vrijdag overleed een tbs-patiënt, mogelijk door het gebruik van medicatie of drugs. In mei was er een vergelijkbaar overlijden. Het afgelopen weekeinde en maandag hield de kliniek de deur dicht voor bezoek en mochten patiënten hun afdeling niet af.

Khater zegt niet bekend te zijn met de crisissituatie van de afgelopen dagen. De werkgroep zit regelmatig met de Oostvaarderskliniek om tafel. Dat gebeurde in maart voor het laatst. Toen werd gesproken over het onderzoek naar misstanden tussen 2017 en 2021. Woensdagavond is er een nieuw overleg.

De Stripheldenbuurt

'Worsteling met personeel blijft'
Volgens Khater worstelt de kliniek ook nog steeds met het binnenhalen en behouden van personeel. Zo werd bij het laatste gesprek tussen werkgroep en directie, in maart, gezegd dat er een nieuwe directeur behandelzaken op komst was. Opvallend, zegt Khater. Deze functie was namelijk net een maand ingevuld.

De tbs-inrichting meldde eind april dat Charles van der Weide vanwege een verschil van inzicht was opgestapt als directeur behandelzaken. Eind mei werd duidelijk dat Margot van Berkel hem zou opvolgen. Ook is een communicatieadviseur opgestapt, zegt Khater. Dit werd maandag door de Oostvaarderskliniek bij Omroep Flevoland bevestigd.

Uitbreiding kliniek staat al 'on hold'
De werkgroep is opgericht om de uitbreiding van de tbs-kliniek met 58 nieuwe behandelplekken tegen te houden. Daarvoor werden eerder honderden handtekeningen opgehaald. Het personeelstekort in de tbs-inrichting is één van de bezwaren tegen het plan.

Demissionair minister van Rechtsbescherming van Franc Weerwind liet na het onderzoek naar de misstanden tussen 2017 en 2021 al weten al weten dat de uitbreiding van de Oostvaarderskliniek voorlopig de ijskast in ging. Eerst moet de situatie weer op orde zijn, gaf de minister aan. De werkgroep hoopte toen al op een definitieve 'nee'. Dat komt nu steeds nadrukkelijker in het zicht, zegt Khater.

'Wachten op onderzoeken'
Het lid van de werkgroep verwacht niet dat woensdagavond al antwoorden kunnen worden gegeven op de meest recente incidenten. Dat komt omdat er onderzoeken lopen, zegt hij. Khater hoopt vooral 'de thermometer in de situatie te kunnen steken'. In het najaar is een volgend overleg gepland met de directie.

De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) laat woensdagmiddag weten dat de bijeenkomst over het onderzoek naar de misstanden in de Oostvaarderskliniek is afgelast. Er zouden te weinig aanmeldingen zijn binnengekomen. Hoe dat kan, kon de woordvoerder niet zeggen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel