Werkgroep blij met uitstel uitbreidingsplannen tbs-kliniek

ALMERE • Do 20 oktober 2022 | 17:28 • Donderdag 20 oktober 2022 | 17:28

Werkgroep Uitbreiding 'TBS Kliniek NEE' is opgelucht dat de uitbreidingsplannen van de Oostvaarderskliniek in Almere Buiten in de ijskast gaan. Volgens Khaled Khater van de werkgroep zijn de omwonenden al sinds vorig jaar zomer bezig met een actie tegen de uitbreiding. "We zijn ook vorig jaar november gestart met een petitie en die heeft geresulteerd inmiddels in ruim 700 handtekeningen."

Minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming gaf woensdag aan dat de situatie in de tbs-kliniek eerst op moet zijn, voordat die wordt uitgebreid met 58 extra behandelplekken. De minister gaf eind september opdracht tot een extern onderzoek na vier incidenten binnen de kliniek. Zo was er sprake van seksueel overschrijdend gedrag van een medewerker richting een patiënt. Ook werd een leidinggevende vanwege zijn gedrag op non-actief gesteld, een medewerker en een stagiair werden ontslagen vanwege een relatie met een tbs'er.

"Wij hebben een heel palet aan bezwaren neergelegd tegen die uitbreiding"

— Khaled Khater, Werkgroep Uitbreiding TBS Kliniek NEE

Khater zegt vorig jaar met wethouder Froukje de Jonge te hebben gesproken over de zorgen die bij de omwonenden leven over de beoogde uitbreiding. Volgens hem heeft de wethouder de problematiek onderschat. "Wij hebben een heel palet aan bezwaren neergelegd tegen die uitbreiding. Die structurele personeelsproblemen, dat was er één van. Maar we hebben ook ruim 700 handtekeningen tegen die uitbreiding van die kliniek. Dus ook het luisteren naar de bewoners, dat heeft ze ook genegeerd."

Khater is van mening dat de wethouder wellicht is misleid door de directie van de Oostvaarderskliniek. "Ik denk dat er heel veel zaken onder de pet zijn blijven liggen bij de kliniek zelf. Er is te veel niet naar buiten gekomen en dat heeft zich nu geaccumuleerd, en nu zie je dus een enorme aan inschaling van incidenten die naar buiten zijn gekomen met de consequenties die meneer Weerwind daar momenteel aan verbindt."

Khater zegt de ontwikkelingen op de voet te volgen. Hij hoopt dat de uitbreidingsplannen definitief van de baan zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel