Kades in Urker haven lopen tegen grenzen aan door grote hijsklussen

URK • Zo 11 februari 2024 | 9:00 • Zondag 11 februari 2024 | 9:00

De kades in de haven van Urk lopen tijdens grote hijsklussen aan tegen de grenzen van maximale belasting. Toekomstige los- en laadklussen moeten daarom eerst aangevraagd worden bij de havenmeesters om te kijken of de kades niet te zwaar belast worden.

De gemeente heeft onlangs aan Urker ondernemers in de maritieme sector een brief gestuurd om ze te wijzen op de vergunningsverplichting. Reden genoeg voor de plaatselijke SGP-fractie om daarover vragen te stellen aan wethouder Willem Foppen. Tunis Hoekstra van de SGP wilde tijdens de raadsvergadering afgelopen donderdag met name weten of nu echt elke hijsklus gemeld moet worden: "Wat als een heftruck alleen een vistub met netten van een kottertje wil halen?"

Melden was al verplicht
De wethouder wist te melden dat de verplichting om hijsklussen van tevoren aan te melden eigenlijk al lang was opgenomen in de geldende havenverordening. Willem Foppen: "Dat er in de praktijk niet altijd uitvoering aan is gegeven is wellicht wat anders."

ANP
De veiligheid in de Urker haven staat wat de wethouder betreft voorop. Dat de kades af en toe enorm belast worden blijkt ook uit de voorbereiding voor een naderend exceptioneel transport. Daarbij worden drie schepen die in aanbouw zijn vanaf industrieterrein Zwolsehoek naar de haven gebracht. Vanaf daar worden ze verder getransporteerd. Deze hijsklus kan door aanvullende voorwaarden doorgaan.

Ook óver het randje gegaan
"De draagkracht van de damwanden is beperkt. Per geval moet beoordeeld worden of een hijsklus door kan gaan. Tot nu toe is het altijd goed gegaan. Maar er zijn wel klussen uitgevoerd die achteraf gezien óp of misschien wel óver het randje waren. Het geluk moeten we niet tarten", aldus Willem Foppen.

Om te voorkomen dat elk klein klusje doorgegeven moet worden aan de havenmeesters, werkt de gemeente aan een stappenplan. Ondernemers kunnen overduidelijk lichte klussen dan zonder problemen uitvoeren. De wethouder: "Een vorkheftruck met een vistub kan wel zonder vergunning, dat weet ik bijna wel zeker. Dat wordt straks met het stappenplan helder. We gaan mensen niet lastigvallen met bureaucratie."

De gemeente kijkt ook nog of er een vaste plek in de haven kan komen die versterkt wordt met drukverdelende schotten. De grootste laad- en losklussen zouden dan daar een vaste plaats kunnen krijgen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel