Poldertoren blaast 65 kaarsjes uit in aanloop naar nieuwe renovatie

EMMELOORD • Do 20 juni 2024 | 16:49 • Donderdag 20 juni 2024 | 16:49

De Poldertoren is jarig. Het is donderdag precies 65 jaar geleden dat de inmiddels voormalige watertoren in Emmeloord werd geopend. Wie dat wilde kon deze dag het gebouw beklimmen. De verjaardag luidt een nieuwe renovatie van het Rijksmonument in, die dit najaar moet gaan beginnen.

Het gebouw uit 1959 kwam er als watertoren. Het idee was om de toren in het midden van de Noordoostpolder te plaatsen om de eenheid van het gebied te symboliseren. Kerktorens in de gemeente kregen allemaal dezelfde hoogte, maar de Poldertoren steekt er met zijn 65 meter bovenuit.

Normaal gesproken klinkt er om het kwartier een klein deuntje uit het carillon van de toren. Nu waren er tussen 11.00 en 12.00 uur verjaardagsliedjes te horen, gespeeld door beiaardier Anne Kroeze.

Evert de Graaff kwam ook naar de Poldertoren voor het verjaardagsfeestje. Hij is een groot bewonderaar van het gebouw. De Emmeloorder woont tegenover het Rijksmonument en is zo'n fan van zijn stad, dat hij een eigen website heeft waarop je allerlei feiten over Emmeloord kunt vinden. Zoals over de Poldertoren, waar een apart deel aan is gewijd.

Evert de Graaff

Poldertoren is hoofdpijndossier
Het gebouw kwam in 2005 in handen van de gemeente. Die wilde de toren rendabel maken door de verdiepingen te verhuren. Zo kwam sterrenrestaurant Sonoy in 2009 bovenin het gebouw te zitten. De horecazaak sloot in 2013 de deuren vanwege aanhoudende wateroverlast. Ook de andere huurders zoals VVV/ANWB en museum Nieuw Land vertrokken.

De conclusie was dat de renovatie niet goed was verlopen. Zo lukte het niet om het gebouw waterdicht te krijgen en te verwarmen. Sonoy werd uitgekocht. Dat bleek alleen te zijn gebeurd tegen een veel grotere afkoopsom dan met de raad was afgesproken. Het zorgde ervoor dat de gemeenteraad toenmalig wethouder Wouter Ruifrok (PvdA) wegstuurde.

De voormalige watertoren werd in 2014 een Rijksmonument. Daarna werd het gebouw meerdere keren gebruikt als stembureau. Ook werd de Poldertoren in de loop van de jaren opengesteld voor het publiek zoals vroeger al gebeurde. Uiteindelijk duurde het tot 2019 voordat de heropening van de Poldertoren weer op de politieke agenda kwam.
Nieuwe opknapbeurt én nieuwe invulling
De gemeenteraad besloot vorig jaar tot een nieuwe opknapbeurt om het gebouw waterdicht te maken. De renovatie kost 2,5 miljoen euro, waarvan 1,1 miljoen van het Rijk komt. Het moet ervoor zorgen dat de aanhoudende wateroverlast beperkt blijft tot vocht op de muren. Een nieuwe aannemer moet onder meer de muren opnieuw gaan impregneren.

Ook moeten er weer huurders in het gebouw komen. Zo wil Hotel 't Voorhuys kamers openen op de bovenste verdiepingen. Voor de andere etages wordt nog een huurder gezocht nadat KHV Architecten zich terugtrok. Het architectenbureau gaf aan dat de ruimte voor hen te klein bleek te zijn.

Vorig jaar werd overigens duidelijk dat de Poldertoren niet midden in de Noordoostpolder staat zoals altijd was aangenomen. Het gebouw bleek zo'n 1200 meter westelijker te staan van het geografische middelpunt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel