Grote verbazing over graf op braakliggend terrein Almere Oosterwold

ALMERE • Do 20 juni 2024 | 12:11 • Donderdag 20 juni 2024 | 12:11

Grote verbazing bij iedereen die rondloopt langs de Ibisweg in Oosterwold in de buurt van de supermarkt Lidl langs de A6. Op een braakliggend terrein ligt iemand begraven.

Op het graf zijn veel bloemen gelegd. Ook zijn verschillende witte linten te zien met teksten als "lieve groet" en "aan Allah behoren wij toe en tot hem zullen wij terugkeren". Dat laatste wordt door moslims gezegd wanneer een persoon is overleden en dat doet vermoeden dat het gaat om een islamitisch graf.

De omgeving is desolaat. Het 4.000 vierkante meter grote terrein is onlangs nog opgehoogd met anderhalve meter zand. Nergens zijn hekken geplaatst. Er staat geen bord dat duidt op een mogelijke begraafplaats. Omwonenden die er hun hond uitlaten uiten hun ongeloof.

Wat is het dan wel?
Het betreft de tweede islamitische begraafplaats in Almere. Op het terrein is plek voor duizend graven en een moskee. De initiatiefnemers hebben een vergunning van de gemeente Almere gekregen.

Volgens Sheriel Nabie, voorzitter van de Stichting Nederlandse Moslim Associatie gaat het om het eerste graf op de islamitische begraafplaats. Daar is een overleden moslim afgelopen donderdag begraven. Vrijdag is de tweede begrafenis.

Inrichting begraafplaats heeft vertraging opgelopen
Nabie zegt dat de realisatie van de moskee en de inrichting van de begraafplaats vertraging heeft opgelopen. Zo heeft de gemeente nog geen riolering aangelegd. Dat zouden de grondeigenaren van Oosterwold oorspronkelijk zelf moeten doen, maar later werd duidelijk dat het een verantwoordelijkheid is van de gemeente.

De voorzitter zegt dat het een privéterrein is, maar begrijpt dat mensen niet weten dat het om een begraafplaats gaat. Hij heeft nu opdracht gegeven om een bord te plaatsen. Hekken kunnen volgens Nabie nog niet neergezet worden, omdat de moskee nog gebouwd moet worden. Het bouwverkeer heeft dan last van die hekken. In de tussentijd wordt gekeken of beveiligers ingezet kunnen worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel