Almeerder staat terecht voor serie-oplichting van luxe hotels

LELYSTAD • Do 20 juni 2024 | 6:02 • Donderdag 20 juni 2024 | 6:02

Een ‘poppenkast’, zo noemde de 22-jarige verdachte Kevin V. uit Almere de rechtszaak die tegen hem loopt wegens de vermeende oplichting van vijf hotels in de zomer van 2022.

Op woensdag moest hij voor de vierde keer voor de rechter verschijnen, een verplichting die hij duidelijk met tegenzin vervulde, getuige zijn lichaamstaal. Hoewel hij antwoord gaf op de vragen, merkte de rechter meerdere keren op dat zijn reacties vaag waren. Hij reageerde fel op vragen van de officier van justitie en verwees herhaaldelijk naar eerdere antwoorden die hij aan de rechter had gegeven.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft Kevin V. in augustus 2022 vijf hotels opgelicht met steeds dezelfde werkwijze. Hij boekte kamers onder valse voorwendselen, beloofde te betalen met bankoverschrijvingen die nooit arriveerden en verliet de hotels zonder te betalen. Hij zou hiervoor een Spaanse rekening hebben gebruikt, waarvan de betaling drie dagen zou duren, maar de hotels hebben het geld nooit ontvangen.

20.000 euro
Naast het prestigieuze vijfsterrenhotel De L’Europe in Amsterdam, waar hij een openstaande rekening van ruim 13.000 euro zou hebben, zou hij ook het Swissôtel, Hotel NHOW Rai Amsterdam en Leonardo Hotel Almere hebben opgelicht. Uiteindelijk werd V. aangehouden in een kamer van het Bastion Hotel in Almere, waar de politie ook een gaspistool aantrof.

De totale schade voor de vijf hotels bedraagt bijna 20.000 euro. De verdachte ontkent de aantijgingen en beweert dat hij de hotels wel degelijk heeft betaald. Hij zegt echter geen bewijs meer te kunnen leveren omdat hij geen toegang meer heeft tot zijn bankgegevens. Een schermafbeelding van een bankoverschrijving, die hij tijdens zijn verblijf aan hotelmedewerkers toonde, zou volgens hem voldoende bewijs moeten zijn van zijn onschuld.

Valse identiteit
De officier van justitie haalde fel uit naar de verdachte tijdens haar pleidooi en beschuldigde hem van grootspraak. Ze verwees naar een eerdere veroordeling voor oplichting toen Kevin V. nog minderjarig was. Destijds zou hij een restaurant hebben opgelicht door zich voor te doen als medewerker van Red Bull, een werkwijze die overeenkomsten vertoont met de vermeende oplichtingen van hotels.

Volgens het OM heeft de verdachte zich bij de hotels voorgedaan als eigenaar of werknemer van KV-Bouw, een bestaand bedrijf waarmee hij geen enkele band heeft. Hij zou zelfs het KVK-nummer van dit bedrijf hebben gebruikt om zijn valse identiteit te versterken. Volgens de officier is er duidelijk sprake van oplichting. V. won het vertrouwen van de hotels, die daardoor geen argwaan hadden. Hij beloofde te betalen met bankoverschrijvingen, maar het geld kwam nooit aan.

Hersenletsel
De advocaat van de verdachte betoogde dat er geen sprake kan zijn van oplichting, omdat zijn cliënt zijn eigen naam gebruikte en daardoor traceerbaar zou zijn. Bovendien zou de verdachte niet volledig toerekeningsvatbaar moeten worden verklaard vanwege hersenletsel opgelopen bij een auto-ongeluk.

De verdachte heeft al enkele dagen in voorarrest gezeten. De officier van justitie eist daarom een voorwaardelijke gevangenisstraf van 117 dagen, een taakstraf van 140 uur en een boete van 700 euro voor wapenbezit, naast een schadevergoeding voor de hotels.

De rechter doet op 3 juli uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel