Drie maanden cel en auto kwijt na dollemansrit A6 onder invloed van drugs

FLEVOLAND • Wo 19 juni 2024 | 12:48 • Woensdag 19 juni 2024 | 12:48

Achteraf had hij een taxi moeten pakken. Dat gaf een 27-jarige Amsterdammer dinsdag in de rechtbank in Lelystad direct toe. Maar een telefoontje dat het niet goed met zijn moeder zou gaan, maakte dat hij op de bewuste zondagavond, vorig jaar oktober, niet nadacht en direct in zijn auto sprong.

Hij was op dat moment in Diemen op een soort afterparty van een groot dansfeest. Zijn moeder was in het ouderlijk huis in Amsterdam. Hoe hij vervolgens op de A6 richting Almere was beland, kon de Amsterdammer niet verklaren. Waarschijnlijk een verkeerde afslag genomen, vermoedde hij.

Eenmaal op die A6 ging het dakraam van zijn auto kapot, mogelijk door iets dat van een viaduct viel. In zijn auto kwam de Amsterdammer daardoor onder het glas en bloed te zitten. Mede daardoor kwam hij naar eigen zeggen in een boze droom terecht.

Die droom eindigde pas bij een tankstation langs de A6 bij Nagele, net voorbij de Ketelbrug. De Amsterdammer was op dat moment al 45 kilometer lang achtervolgd door twee onopvallende auto's van de politie. Stoptekens had hij genegeerd.

Dollemansrit
Bijna die hele rit verliep met snelheden van boven de 200 kilometer per uur. Er werd gebumperkleefd, gevaarlijk op vrachtauto's af gereden, geen richting aangegeven en langdurig onnodig links gereden. Volgens de Amsterdammer was hij bij Nagele gestopt, omdat hij wakker schrok uit zijn droom en ontdekte dat de politie achter hem aan zat. Tot dat moment had hij zelfs de sirenes niet gehoord.

Gestopt omdat zijn tank leeg was
De officier van justitie liet tijdens de rechtszaal duidelijk merken dat ze weinig van het verhaal geloofde. De Amsterdammer was volgens haar uitsluitend bij Nagele gestopt, omdat zijn brandstoftank helemaal leeg was. Hij kon dus niet anders dan stoppen.

En dat de man in de vermeende boze droom terecht was gekomen, had volgens haar alles te maken met de verschillende soorten drugs die hij gebruikt had. Het ging daarbij vooral om MDMA, waarvan 19 keer de toegestane hoeveelheid in zijn bloed was aangetroffen.

De Amsterdammer bestreed het drugsgebruik en de verkeersovertredingen niet. Hij zei na het incident in een moeilijke periode terecht te zijn gekomen. Omdat zijn rijbewijs werd afgepakt, verloor hij zijn baan. Zijn ouders en zus keken hem erg op het gebeurde aan.

Ook moest hij van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen verplicht een meerdaagse cursus volgen over drugsgebruik in het verkeer. Dit had hem veel tijd en geld gekost, maar hij had er wel van geleerd. Hij gebruikte nu geen drugs meer. De man vindt dat hij tot nu toe flink gestraft was geweest, omdat zijn rijbewijs en auto zijn afgepakt. Daardoor moeten hij en zijn familieleden met het openbaar vervoer reizen. Volgens de man lopen de kosten flink op.

Ongeluk en celstraf in Zweden
De officier van justitie stelde dat de man het allemaal vooral te danken had aan de verkeerde keuzes die hij heeft gemaakt. Door drugs te gebruiken en daarna ook nog in de auto te stappen. De dollemansrit had vorig jaar oktober ook heel anders kunnen aflopen, stelde zij. Mogelijk had de rechtszaal dan vol gezeten met huilende nabestaanden van slachtoffers.

En het was volgens haar niet de eerste keer dat de Amsterdammer verkeerde keuzes maakte. Ze rakelde een motorongeluk in Zweden op, waarbij de Amsterdammer zelf gewond raakte. Omdat de politie daar vaststelde dat hij wiet had gerookt, moest de man voor dat ongeval in Zweden drie maanden de cel in.

'Ongeluk stelde niet veel voor'
De advocaat van de Amsterdammer vond dat het Zweedse ongeval buiten beschouwing moest worden gelaten. De celstraf in Zweden kreeg hij volgens haar vooral omdat de regels voor drugs in dat land veel strenger zijn. Eigenlijk stelde dat niet zoveel voor.

Dat haar cliënt in 2020 in Nederland eens met een verkeerd rijbewijs was aangehouden, moest hem nu ook niet meer worden aangerekend. Hij had wel een rijbewijs, maar gewoon niet het juiste.

De advocaat pleitte voor voorwaardelijke straffen. Ook moest de man snel zijn rijbewijs en auto terugkrijgen, zodat hij in elk geval zijn baan kan houden en zijn familie weer kon vervoeren.

'Man vooral met eigen gevolgen bezig'
De rechter liet bij haar uitspraak in het midden of de man nu wel of niet in een boze droom terecht was gekomen. Ook ging ze niet mee in de discussie of zijn brandstoftank nu wel of niet helemaal leeg was toen de Amsterdammer bij Nagele stopte.

Wel vond de rechter net als de officier bewezen dat de man zich schuldig had gemaakt aan twee verkeersmisdrijven en een ernstige overtreding. Daarnaast vond ze dat de man tijdens de zitting vooral veel had verteld over de nadelige gevolgen voor hemzelf en zijn familie. Het besef dat er door zijn rijgedrag hele ernstige ongelukken hadden kunnen gebeuren, drong volgens haar niet genoeg bij hem door.

Celstraf en auto kwijt
De Amsterdammer kreeg voor de drie feiten een celstraf van drie maanden, waarvan één maand voorwaardelijk opgelegd. Bij de veroordeling hoort een proeftijd van drie jaar. Voor het rijden met een verkeerd rijbewijs in 2020 kreeg hij nog een week extra cel. Daarnaast mag hij nog eens een jaar geen auto besturen.

De in beslag genomen auto, waarvoor de man jaren zei te hebben gespaard, krijgt hij ook niet terug. Deze wordt verkocht. Van de opbrengst wordt 6000 euro boete ingehouden. Als er daarna nog geld overblijft, krijgt de man dat uitgekeerd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel