Op TikTok leren kinderen hoe ze hun fatbike kunnen opvoeren

FLEVOLAND • Di 18 juni 2024 | 17:53 • Dinsdag 18 juni 2024 | 17:53

Ze zijn snel, zwaar en veroorzaken steeds meer ongelukken: fatbikes. Hoewel dit soort elektrische fietsen door een begrenzing niet harder dan 25 kilometer per uur kunnen, is de fiets gemakkelijk op te voeren. Op TikTok en zelfs op fiets-webshops leren de vaak jonge fietsers hoe ze dat moeten doen.

Een fatbike is in de basis niets anders dan een bredere elektrische fiets. Ten minste, als die niet opgevoerd is.

Een opgevoerde fatbike kan 'fietsen' zonder dat er getrapt wordt en snelheden bereiken tot 50 kilometer per uur. Dat opvoeren is veel te gemakkelijk, zeggen de opstellers van een petitie die waarschuwen voor de gevaren van de fatbike. Zo'n vijftig gemeenten waaronder Almere en de Fietsersbond, de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen, VeiligheidNL en Artsen Voor Veilig Fietsen zijn de petitie gestart.

Bij sommige fietsen kan dat bijvoorbeeld door simpelweg een viercijferige code in te voeren op het beeldscherm van de fiets. Op TikTok staan meerdere tutorials hoe je dat precies moet doen.

'Drive safe', schrijft een tiktokker bij een video waarin hij de maximumsnelheid met gemak naar 50 kilometer per uur opvoert.

Ook op webshops die Fatbikes verkopen vind je soms handleidingen om de fiets op te voeren. Daarbij wordt je er wel op gewezen dat je officieel niet sneller mag dan 15 kilometer per uur.

"Een fatbike die opgevoerd is, heeft meer weg van een bromfiets dan van een gewone fiets", vindt de Almeerse Martin Smeekes van Artsen voor Veilig Verkeer. "Dus behandel hem dan ook hetzelfde". Voor het besturen van een bromfiets moet je een rijbewijs hebben en een helm dragen.

Dinsdag diende zijn organisatie, samen met anderen een petitie aan in de Tweede Kamer. De boodschap: Leg het opvoeren van fatbikes aan banden. In de petitie wordt daarnaast gevraagd om een minimumleeftijd voor het besturen van het voertuig. "Wat mij betreft naar 16, net zoals bij de bromfiets", zegt Smeekes.

Helmplicht
Als het aan hem ligt komt er ook een helmplicht. "Wij zien op de operatietafel de directe gevolgen, namelijk een toenemend aantal jonge mensen met letsel. Het zijn vaak echt dramatische ongevallen."

Een helm zou in veel gevallen letsel kunnen voorkomen, meent Smeekes. Maar de fietsersbond wil niet aan een plicht: dat zou teveel mensen ervan weerhouden om nog op de fiets te stappen, met juist méér gezondheidsproblemen op de lange termijn als gevolg.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel