Nationele Oldtimerdag hoogtepunt voor autoliefhebbers

LELYSTAD • Zo 16 juni 2024 | 15:42 • Zondag 16 juni 2024 | 15:42

De Batiavahaven in Lelystad stond zondag vol met bijzondere oldtimers. Voor de één is het gewoon een auto, maar voor de ander een onderdeel van de familie, een jongensdroom, of het belangrijkste bezit dat gekoesterd en gepoetst moet worden. Veel van die liefhebbers kwamen naar de Nationale Oldtimerdag in Lelystad.

Het evenement werd veertig jaar geleden voor het eerst gehouden en is voor veel autoliefhebbers het hoogtepunt van het jaar. De opening werd verricht door burgemeester Mieke Baltus die vervolgens in een lichtblauwe Rolls Royce als eerste vertrok voor een rondrit door de stad. Daarna volgden honderden voor- en naoorlogse klassieke auto's en vrachtwagens.

"Wat bijzonder is aan dit evenement is de hoeveelheid auto's', ruim vierhonderd", vertelt Ed Rentenaar, voorzitter van de Nationale Oldtimersdag. "En het is zowel statisch als dynamisch. De mensen kunnen eerst gewoon de auto's zien staan en vervolgens zien ze de oldtimers ook wegrijden en weer terugkomen. Het is een constant bewegen van auto's en dat maakt het uniek."

Duimpje omhoog
Voor bezoekers en deelnemers is het vooral een feest der herkenning. "Ik hoor heel vaak van mensen dat hun vader dezelfde auto heeft gehad in hun jeugd", vertelt een trotse bezitter van een Volkswagen Sirocco uit begin jaren tachtig. "Het is gewoon leuk om eraan te sleutelen en ermee te rijden. Als je dan ingehaald wordt door een dure Ferrari of een Porsche en het duimpje gaat omhoog, dan is dat leuk."

Er waren twee toertochten door Lelystad waar de deelnemers aan mee konden doen. Een van twintig kilometer en een van veertig kilometer.

Omroep Flevoland en Radio Lelystad waren zondag samen op de Oldtimerdag van Lelystad om live verslag te doen van het evenement. Kijk hier alle fragmenten terug.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel