Verboden surveillancedienst: "Als ik geen vergunning krijg, ga ik op andere manier verder"

ALMERE • Zo 16 juni 2024 | 20:34 • Zondag 16 juni 2024 | 20:34

Danny van Krimpen begon een paar maanden geleden met zijn bedrijf OSJW (Ondersteunende Surveillance Jeugd & Wijk) waarmee hij Almere Buiten een stukje veiliger en socialer wilde maken. Maar hij werd direct teruggefloten door de politie, wat hij doet mag niet zomaar. Intussen is een vergunning aangevraagd, maar of hij die krijgt is onzeker. Eén ding staat vast voor Van Krimpen: hij gaat hoe dan ook door.

De formule van het bedrijf is simpel: je wordt voor 14 euro per maand lid en je kunt rekenen op allerlei hulp waar je nog geen dokter of politie voor nodig hebt. Zo kun je bellen als het onprettig voelt om in het donker alleen thuis te komen of als je met een lege accu staat.

Ook rijdt OSJW door de wijk om een oogje in het zeil te houden en dat werkt volgens Van Krimpen preventief tegen allerlei gespuis. "Ik had verwacht dat de politie blij zou zijn met mij, maar dat was niet zo. Ze zeggen dat ik een beveiligingsbedrijf ben en daarvoor heb ik een vergunning nodig. Maar ik ben geen beveiligingsbedrijf, ik ben veel breder bezig."

"Zolang ik geen vergunning heb mag ik mijn leden wel helpen, maar mag ik niet rondrijden om een oogje in het zeil te houden. Dat vind ik raar, want als ik rondrijd kan dat natuurlijk niet met mijn ogen dicht", legt Van Krimpen uit.

Surveillance mag niet op openbare weg

Reactie politie
De politie wil geen antwoorden geven op vragen die Omroep Flevoland stelt. "We reageren niet inhoudelijk omdat we niet via de media een discussie met Danny gaan voeren. We hebben rechtstreeks contact met hem en daar laten we het dan ook bij", laat een woordvoerder weten.
Op straat in Almere Buiten valt op dat Van Krimpen vriendelijk gegroet wordt. Er wordt gezwaaid naar de auto. Verschillende buurtbewoners vinden het jammer dat OSJW nu al maanden stilstaat.

“De laatste twee maanden, sinds het niet meer mogelijk is, zie je weer dat deuren worden ingetrapt en dat er weer hangjongeren zijn op straat. Het gevoel van onveiligheid komt helaas terug”, vertelt buurtbewoner Aurelia Rommers.

Directeur Sandra Roozeboom van een school in het stadsdeel vindt het jammer dat de auto van Van Krimpen niet meer rondrijdt. “Ik zie op school dat veel mensen geen sociaal vangnet hebben. Veel mensen hebben geen auto. Als ze dan in de avond of nacht met hun kind naar de spoedpost moeten, kunnen ze er niet komen. Er is geen geld voor een taxi. Dan kun je Danny bellen en die komt je halen.”

Het is één van de voorbeelden die ze noemt. Ook Roozeboom heeft het over het gevoel van onveiligheid voor sommige mensen.

Sandra Roozeboom

Cowboys
Van Krimpen denkt dat de politie bang is voor ‘cowboys’, een wildgroei aan bedrijven zoals die van hem waardoor een soort particuliere politie ontstaat. Die zorgen snapt de Almeerder, maar hij blijft benadrukken dat hij dat niet is. Hij is geen politie, geen beveiligingsbedrijf. Hij is een ondersteunende dienst.

Vrijwillige Buurtpreventie mag wél
Wat van Krimpen niet goed begrijpt is dat buurtpreventie wel is toegestaan. Je ziet het op veel plekken in de stad terug. “Het verschil is dat dat vrijwillig is. Als je er geld mee verdient, moet je dus aan allemaal regels voldoen.”

Maar Van Krimpen ziet hier ook mogelijkheden. “Als ik geen vergunning krijg, ga ik verder als een stichting. Ik werk dan vrijwillig, maar mensen kunnen natuurlijk wel giften doen. Ik hoop natuurlijk dat het niet zo ver hoeft te komen en ik gewoon mijn papieren krijg”, besluit Van Krimpen.

Van Krimpen

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel