Waarom dit surveillancebedrijf geen buurtpreventie is volgens deze politiewetenschapper

FLEVOLAND • Zo 10 maart 2024 | 10:00 • Zondag 10 maart 2024 | 10:00

Een surveillancebedrijf opzetten en daarmee de inwoners van Almere Buiten helpen, het leek Danny van Krimpen een goed idee. Alleen verbood de politie het vorige week. Volgens de politie overtreedt de Almeerder met zijn bedrijf OSJW de wet en heeft hij een vergunning nodig voor deze werkzaamheden.

Van Krimpen moet dus stoppen met zijn betaalde service. Een abonnement kost 14 euro per maand. Ondanks het verbod stapte de Van Krimpen afgelopen dagen toch 's avonds zijn auto weer in. Hij zegt dat de uitspraken van de politie niet kloppen en dat hij niet in overtreding is.

'Politietaak'
De politie zegt dat Danny op meerdere punten in overtreding is. "OSJW claimt toezicht te houden op de openbare weg. Dit is een politietaak. Het is wettelijk niet toegestaan dat dit door andere instanties wordt uitgevoerd", zegt de politie hier zelf over tegen lokale omroep 1Almere.

Maar hoe zit dat dan met buurtpreventie? Dat zijn initiatieven waarbij buurtbewoners de omgeving in de gaten houden. Dat is toch ook toezicht op de openbare weg?

Geen regels voor buurtpreventie
Een expert op het gebied van buurtpreventie is Jeffrey Dame, die in 2009 zelf een buurtpreventie opzette en nu gemeenten adviseert over dat onderwerp. Hij laat weten dat daar geen specifieke wettelijke regels voor zijn. In sommige gemeenten is er wel beleid opgesteld en zijn er afspraken gemaakt.

Onderaan de streep is de hoofdtaak van deze groep, volgens hem, dat als je iets ziet, je het doorgeeft en dan wordt er wat mee gedaan. Dat doet buurtpreventie volgens Dame zonder winstoogmerk.

Sommige buurtgroepen hebben wel een bankrekening, maar dat is omdat ze als stichting of vereniging geld krijgen voor bijvoorbeeld gebouwen waar de buurtpreventie in zit.

Risico op doorslaan
Dame zou het initiatief van Danny van Krimpen niet stimuleren. "Ik denk dat de goede bedoelingen er zeker zijn, alleen dat er wel een risico is dat het doorslaat. Je moet het echt overlaten aan degene die er voor zijn."

Iets soortgelijks ziet ook Jaap Timmer, politiewetenschapper aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). "Buurtpreventie zijn burgers die het recht hebben om rond te lopen in hun buurt en bij onraad de politie bellen. Meer dan dat mogen zij ook niet doen."

Vergunning
Het zit de wetenschapper in het feit dat het een bedrijf is. "Als je dat stelselmatig en bedrijfsmatig doet, moet je een vergunning aanvragen en moet je personeel een gecertificeerde beveiligingsopleiding volgen." Daar is de Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus volgens Timmer duidelijk over.

Dat is ook precies het tweede punt waarom de politie zegt dat het Almeerse bedrijf in overtreding is. "Daarnaast voert OSJW beveiligingswerkzaamheden uit. Dergelijke werkzaamheden zijn onderhevig aan een vergunning/registratie en die heeft het bedrijf niet", laat de politie weten aan lokale omroep 1Almere.

Voorwaarden
Wat die regels precies zijn, weet Elize Huisman. Zij is van de Nederlandse Veiligheidsbranche. Huisman kan over de casus in Almere niks zeggen, maar wel over de regels in het algemeen.

Ze vertelt dat beveiligers mensen zijn die een dienst leveren om de veiligheid van personen en goederen te bewaken. Ook moeten ze de rust en orde op terreinen en gebouwen bewaken.

Dat gebeurt in de particuliere sector. "Particuliere beveiligers vind je bijvoorbeeld op bedrijventerreinen en op evenementen. Of in winkelcentra of op luchthavens." Als een beveiliger daarbuiten wil opereren heeft hij toestemming nodig van de gemeente of politie.

Diploma's nodig
Naast regels over waar beveiligers mogen werken zijn er ook regels aan het beroep zelf verbonden. Zo moet, zoals Timmer al noemde, een beveiligingsbedrijf een vergunning hebben, ook moet de baas een vergunning hebben voor het leiden van een beveiligingsorganisatie en moeten de beveiligers de juiste diploma's hebben en gescreend zijn door de politie.

Daarnaast moeten ze zich altijd kenbaar maken. Zo moeten ze een zichtbaar v'tje dragen. Willen ze onopvallend hun werk uitvoeren, dan moeten ze daarvoor weer een vergunning hebben.

Concluderend is politiewetenschapper Jaap Timmer duidelijk: de openbare weg is het domein van de politie en als je gebouwen of dergelijken wil beveiligen, dan heb je een vergunning nodig.

Niet meteen sluiten
De politie heeft OSJW dus gesommeerd om te stoppen, maar dat betekent niet dat Van Krimpen per direct zijn werkzaamheden moet neerleggen laat een woordvoerder van de politie weten. Hij heeft een bepaalde periode om zijn werk af te ronden. Hoe lang die termijn is, is niet bekendgemaakt.

Reactie OSJW
OSJW laat weten het niet eens te zijn met de politie. Het bedrijf geeft aan dat het niet aan toezichthouden doet, want het is niet actief naar de maatschappij aan het kijken om te bepalen of mensen regels overtreden.

"We gaan niet de nachten in om te zoeken naar mensen die regels overtreden, ik ben er wel preventief en als er wat gebeurt wat strafbaar is ben ik vrij om de politie te contacteren."

Daarnaast doet het bedrijf geen beveiligingswerkzaamheden. "Beveiligingswerkzaamheden vallen in een hele andere categorie. Dat is het beheren van sleutels, passen uitgeven en eigendommen betreden zonder dat de eigenaar daar bij hoort te zijn."

Het bedrijf geeft aan niemand te beveiligen en ook geen alarm opvolging te doen. "We zijn alleen een ondersteunende dienst, met eigenlijk het voordeel dat we omdat we 's nachts werken een preventief effect hebben." Aan preventie mag iedereen doen volgens OSJW, daar is geen vergunning voor nodig.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel