Tomatensoep Festival verbindt buurtbewoners met en zonder een beperking

ALMERE • Za 15 juni 2024 | 16:36 • Zaterdag 15 juni 2024 | 16:36

Samen ontbijten, genieten van optredens en een markt bezoeken. In Almere Poort is zaterdag voor de 9e maal het Poort Sociaal-Tomatensoep Festival gehouden. In 2013 begon het klein, als een open dag van het zorgcentrum van WoonMere waar mensen met hersenletsel wonen en zorg krijgen.

Nu is het uitgegroeid tot een festival met 150 kramen, verschillende podia en een kinderplein met allerlei activiteiten. En natuurlijk is er ook de gratis Poortbrunch voor driehonderd Almeerders. Het doel is verbinden. Of het nu om mensen gaat met en zonder beperking of om buurtbewoners van verschillende culturen en religies.

Sociaal isolement
"De mensen met een beperking in deze buurt dreigden in een sociaal isolement te raken", vertelt mede-organisator Paul Offerman. "Toen hebben we bedacht om een open dag te organiseren om de buurt ook echt contact te laten maken met de bewoners van het woonzorgcentrum en andersom.

En dat het werkt blijkt uit de drukbezochte Poortbrunch waar jong en oud van verschillende nationaliteiten met elkaar in gesprek raken. "De autochtonen, de allochtonen en de expats. Er zijn heel veel mensen die zoeken naar verbinding en die kunnen hier dan terecht", zegt Offerman trots.

"Het is leuk omdat je zo de buurt leert kennen", vertelt bewoner van het woonzorgcentrum, Stephan Moolhuizen. "Sommige buren weten niet dat wij hier ook wonen. Wij willen er graag bij betrokken worden." Het Poort Sociaal-Tomatensoep Festival trok volgens de organisatie rond de drieduizend bezoekers.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel