Mogelijke coffeeshop in NOP: pilot uit de buurt van scholen en woonwijken

NOORDOOSTPOLDER • Vr 14 juni 2024 | 19:45 • Vrijdag 14 juni 2024 | 19:45

Een mogelijke coffeeshop in Noordoostpolder moet in eerste instantie een pilotproject worden. Ook moet een wietcafé niet in de omgeving van scholen en in woonwijken komen. Dat bleek donderdagavond tijdens een bijeenkomst voor de gemeenteraad.

Een adviesbureau doet in opdracht van de gemeente Noordoostpolder onderzoek naar de mogelijke komst van een coffeeshop. Eerder deze week werd duidelijk dat een wietcafé in Noordoostpolder in stichtingsvorm een optie is. Het gedogen van een coffeeshop is een manier om schade door cannabisgebruik te voorkomen en het gebruik ervan in de gaten te houden, werd gezegd.

Donderdagavond werd de gemeenteraad door het adviesbureau bijgepraat over het onderzoek. Duidelijk was al dat een vergunning voor bepaalde tijd zou moeten worden afgegeven. Dan kan de stekker uit de coffeeshop worden getrokken als er problemen ontstaan.

'Eerder aan preventie doen dan verplicht is'
Tien gemeenten in het land doen de komende vier jaar mee aan een experiment met gereguleerde cannabisteelt, waaronder Almere. Het doel is om de productie van cannabis uit de illegale handel te halen en te controleren op kwaliteit. Dit moet uiteindelijk leiden tot landelijke regelgeving waarop Noordoostpolder met de coffeeshop in die gemeente vooruit wil lopen.

Noordoostpolder wil alvast veel aandacht schenken aan preventie wat verplicht is in het experiment. Medewerkers moeten informatie gaan geven, problematisch gebruik herkennen en het gesprek aangaan. Vooraf moeten ze verplichte cursussen gaan volgen.

Een mogelijk wietcafé in Noordoostpolder moet op gezette tijden open gaan. Zo blijft de coffeeshop tijdens schooltijden dicht. Bij de deur moet een portier komen te staan.
Verder onderzoek naar geschikte locaties
De komende tijd volgt onderzoek naar geschikte plekken voor een coffeeshop in Noordoostpolder. Het adviesbureau neemt onder meer de kans op overlast, onveiligheid en vervuiling onder de loep. Ook de impact op kwetsbare groepen en het risico op straathandel wordt daarin meegenomen.

Na het tweede onderzoek is het aan de gemeente of er verdere stappen volgen in de komst van een coffeeshop naar Noordoostpolder. Het wietcafé is een wens van de coalitiepartijen in de gemeenteraad van Noordoostpolder. Die hebben de komst van de coffeeshop opgenomen in het coalitieakkoord.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel