'Munitieopslag en springterrein Defensie komen te dicht bij de dorpen'

DRONTEN • Do 13 juni 2024 | 20:21 • Donderdag 13 juni 2024 | 20:21

De gemeente Dronten roept Defensie op om rekening te houden met de groei van Dronten en met belangen van de inwoners. Als het leger er namelijk voor kiest om een terrein voor explosieventraining bij de Ketelbrug aan te leggen, komt dit op 1,5 kilometer van Swifterbant te liggen. Ook een mogelijk geplande munitieopslag aan de Hanzeweg komt dan te dicht bij toekomstige woningen in 'Dronten-Oost'.

Dat schrijft de gemeente in een brief aan Defensie, in een reactie op het bekend worden van concretere locaties voor de uitbreidingsplannen van Defensie.

Eind vorig jaar maakte Defensie bekend dat er plannen waren om de krijgsmacht uit te breiden. Daarbij was onder meer Dronten in beeld voor meerdere onderdelen, zoals een grootschalige munitieopslag, een kazerne, een terrein waar militairen kunnen oefenen met explosieven en een laagvlieggebied voor helikopters.

In een reactie op alle ingediende zienswijzen op de plannen publiceerde Defensie eind vorige maand nieuwe kaarten, waarop de mogelijke locaties concreter werden. 

Lees ook: Zoeklocaties worden concreter, NAVO-munitiedepot komt niet bij Bant

Zo kijkt het ministerie nu specifieker naar een gebied tussen de Biddingringweg, Nonnetjesweg en de Karekietweg in Biddinghuizen voor een munitieopslag. Maar die zou ook kunnen komen op een stuk landbouwgrond tussen de Hondweg, Hanzeweg, Zwolse tocht en Hoge Vaart bij Dronten.

Munitieopslag Biddingringweg

Munitieopslag Hanzeweg

Hoewel de voorkeurslocatie van Defensie voor een kazerne nog altijd in Zeewolde ligt, is er ook nog een optie in Biddinghuizen. Die ligt tussen de Biddingringweg, Larserweg en Harderringweg.

Kazernelocaties

Ook had Defensie een cirkel over een groot deel van Flevoland getrokken, om aan te duiden waar mogelijk een springterrein voor explosievenoefeningen zou kunnen komen. Die cirkel was in de plannen van vorige maand kleiner gemaakt. Wat overbleef, was onder meer een zoekgebied nabij de Ketelbrug in Swifterbant. Naast deze locaties werd ook bekend dat Lelystad Airport mogelijk een basis wordt voor jachtvliegtuigen.

Springterreinen

Te dicht bij Swifterbant
Nu de locaties concreter zijn, voelde Dronten zich genoodzaakt om te reageren. De rand voor het zoekgebied van het springterrein bij de Ketelbrug ligt namelijk op één kilometer van de grens van de kern van Swifterbant. En daar staan bedrijven en woningen. Volgens de gemeente komt het woon- en leefklimaat van de inwoners in het gedrang. 

Lelylijn en hoogspanning
Ook heeft het Rijk het voornemen om de Lelylijn aan te leggen. Er is nog geen definitief tracé bepaald, maar volgens Dronten is het zeer waarschijnlijk dat dit langs de Ketelbrug komt, precies in het gebied van de zoeklocatie voor het springterrein. Ook komt daar mogelijk een nieuwe hoogspanningsverbinding. Dronten vraagt nu aan Defensie hier rekening mee te houden in het verdere onderzoek.

Veiligheidsafstand
Daarnaast moet Defensie rekening houden met de groei van de gemeente Dronten. Het plan is om te groeien naar 60.000 inwoners en dan moet het dorp Dronten zelf ook uitbreiden. De gemeente heeft vastgesteld dat Dronten naar het zuiden, oosten en noorden zal moeten groeien. Als de munitieopslag aan de Hanzeweg komt, zou deze ook op slechts 1,5 kilometer van de geplande woningbouw terecht komen.

Lees ook: 'Dronten groeit in 2050 naar 60.000 inwoners, 9000 nieuwe woningen nodig'

Daarnaast staan er ook windmolens van Windplan Groen in de buurt. "Bij een opslag van munitie dient u een veiligheidsafstand in acht te nemen", aldus de gemeente.

Ook moet Defensie expliciet onderzoeken hoe de komst van jachtvliegtuigen op Lelystad Airport landelijke opgaves, zoals woningbouw en de belangen van de huidige inwoners van Dronten, Swifterbant en Biddinghuizen beïnvloedt, vindt de gemeente.

Extra informatiebijeenkomst
Dronten wil dat er naast een informatieavond op 27 juni voor alle inwoners van Flevoland ook nog een informatieavond specifiek voor Swifterbant, Biddinghuizen en Dronten komt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel