Zoeklocaties worden concreter, NAVO-munitiedepot komt niet bij Bant

FLEVOLAND • Vr 31 mei 2024 | 15:35 • Vrijdag 31 mei 2024 | 15:35

Het wordt steeds duidelijker op welke plekken in Flevoland mogelijk locaties komen voor Defensie. Uit het antwoord van Defensie op duizenden zienswijzen blijkt dat de zogeheten 'zoekgebieden' kleiner zijn geworden.

Defensie zoekt in Flevoland op meerdere plekken naar ruimte voor bijvoorbeeld een grote kazerne, een munitieopslag, een springterrein waar militairen kunnen oefenen met munitie en een NAVO-munitiedepot.

In het antwoord van de staatssecretaris van Defensie op alle zienswijzen staan nieuwe kaarten, waarop de locaties gedetailleerder zijn geworden.

Munitieopslagen
Zo kijkt het ministerie nu specifieker naar een gebied tussen de Biddingringweg, Nonnetjesweg en de Karekietweg voor een munitieopslag. Optie twee in Flevoland daarvoor is een stuk landbouwgrond tussen de Hondweg, Hanzeweg, Zwolse tocht en Hoge Vaart.

Zoekgebieden

Zoekgebied opslag Biddinghuizen

Zoekgebied opslag Hanzeweg

NAVO-opslag
De optie voor een NAVO-munitiedepot in de buurt van Bant is ook duidelijker ingetekend op de kaart. Daaruit blijkt dat Defensie naar een locatie langs de Grietenijdijk tussen Lemmer en Bantega (Friesland) kijkt, waarmee Bant dus geen locatie meer lijkt te zijn.

Wat deze concretere locatie gaat betekenen voor de tracés van de Lelylijn is nog niet helemaal duidelijk. "Er is vanuit het kabinet nadrukkelijk gekeken naar ontwikkelingen in de toekomst zoals een mogelijke Lelylijn en dat zal onderdeel zijn van de afwegingen voor het nieuwe kabinet", zegt een woordvoerder van het ministerie van Defensie.

Zoekgebied NAVO-munitiedepot

Springterrein
Ook is de cirkel voor het zoekgebied voor een springterrein verkleind naar twee locaties in Flevoland. Het zou gaan om een gebied aan de rechterkant van de Ketelbrug langs de Ketelmeerdijk tot de Noordertocht die overgaat in de Swiftervaart bovenaan Swifterbant.

De andere optie is een groot stuk landbouwgebied tussen de Knardijk, Vogelweg en Meeuwentocht in Lelystad. Maar ook buiten Flevoland heeft Defensie hiervoor nog een paar plekken op het oog, zoals bij Wapenveld, Nijverdal, Loenen, Arnhem en Reek. 

Zoekgebieden

Kazerne
Eerder werd al bekend dat er vier locaties in Flevoland zijn waar een grote kazerne zou kunnen komen. De voorlopige voorkeurslocatie van Defensie is een gebied langs de Nijkerkerbrug, maar de andere gebieden zijn nu ook duidelijker. Zo kijkt Defensie in Oosterwold naar een locatie tussen de bocht van de A27, de Vogelweg en de Gooiseweg.

Aan de andere kant van de Gooiseweg ligt een derde mogelijke locatie. De vierde optie ligt in 'Biddinghuizen-Noord' tussen de Biddingringweg, Larserweg en Harderringweg. 

Kazerne zoekgebieden

Lees ook: Defensie aast op grond Harderringweg, omwonenden ongerust

Lelystad Airport
Eerder deze week werd bekend dat Lelystad Airport ook in beeld zou zijn voor een Defensie-activiteit. Daar zouden namelijk mogelijk jachtvliegtuigen gestationeerd kunnen worden.

Defensie bevestigt in de antwoorden op de zienswijzen dat inderdaad onderzocht wordt of de burgerluchthavens Eelde, Lelystad en Twente gebruikt kunnen worden om F-35's te kunnen laten vliegen.

Lees ook: Dit zijn alle plannen van Defensie in Flevoland

Sterretjes en cirkels
De plannen waren eerst een stuk onduidelijker. In de kaarten van Defensie waren de zoekgebieden voor de kazerne ingetekend met een driehoekje, sterretje, vierkant en ruit. De daadwerkelijke grenzen van de gebieden waren daar nog niet in te zien.

Het zoekgebied voor de munitieopslag in Biddinghuizen bestond uit een grote cirkel nabij de kruising van de N302 Larserweg met de N305 Biddingringweg. Ook lag er een grote cirkel over een deel van de Hanzeweg heen. Voor het terrein waar militairen kunnen oefenen met explosieven was een grote cirkel over een deel van Flevoland getekend.

Zorgen
In Flevoland zijn ruim 200 zienswijzen ingediend, waaronder zes van de gemeentes, één van de provincie en één van het waterschap. De gemeenten Dronten en Zeewolde maakten zich zorgen over de mogelijke komst van defensieactiviteiten naar hun grondgebied. Noordoostpolder vreesde dat de NAVO-opslag problemen zou veroorzaken voor de komst van de Lelylijn, omdat er in de buurt van zo'n opslag geen bouwwerken mogen zijn. Dat zou gevolgen hebben voor de keuze voor de mogelijke routes van de spoorverbinding.

Lees ook: 'Lelylijn mogelijk in gevaar door munitieopslag'

In hun zienswijzen vroegen de gemeentes aan Defensie of de locaties concreter gemaakt konden worden. Defensie heeft daar nu in haar 'Nota van Antwoord' op de zienswijzen naar geluisterd. Op de kaarten in dit document lijken er duidelijkere grenzen gegeven te zijn aan de zoekgebieden.

Nog geen besluit
Hoewel de locaties in Flevoland nu concreter zijn gemaakt, betekent het nog niet dat de onderdelen van Defensie daar daadwerkelijk gaan komen. Op basis van de participatie en het afgeronde milieuonderzoek bepaalt het kabinet na het zomerreces waar de krijgsmacht haar activiteiten kan uitbreiden. Deze zogeheten ‘voorkeurslocaties’ worden naar verwachting eind dit jaar of begin volgend jaar vastgesteld en ter inzage gelegd.

Er is nog geen keuze gemaakt, benadrukt staatssecretaris Christophe van der Maat. Hij snapt de zorgen en wil voorkomen dat een paar provincies worden opgezadeld met veel overlast. "We willen dat het een beetje eerlijk verdeeld wordt over Nederland."

Voordat dat besluit er komt, organiseert Defensie nog informatiebijeenkomsten in alle provincies. De avond voor Flevoland staat op 27 juni op de agenda.

Waarom wil Defensie eigenlijk uitbreiden?
Op 15 december vorig jaar stuurde Defensie de Notitie Reikwijdte en Detailniveau naar de Tweede Kamer. Daarin stonden een inventarisatie van wat de Nederlandse krijgsmacht minimaal nodig heeft om het eigen grondgebied en dat van andere bondgenoten te kunnen verdedigen.

Volgens Defensie is geloofwaardige afschrikking belangrijk, omdat de veiligheidssituatie in de wereld verslechtert. Defensie heeft door de oplopende internationale spanningen de komende jaren veel meer ruimte nodig. Die ruimte moet gebruikt worden om onder meer te oefenen, voor munitieopslag en bondgenoten door Nederland te verplaatsen.
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel