Je ouders in een woning op je erf? Dan moet je in NOP eerst op een wachtlijst staan
Zes aanvragen voor nieuwe woningen op boerenerven in Noordoostpolder zijn op een wachtlijst gezet. Dat meldt de gemeente Noordoostpolder. Agrariërs kunnen een extra huis bouwen zodat ze het erf kunnen delen met hun ouders, kinderen of vrienden. In totaal mocht dat 35 keer maar deze opties zijn allemaal vergeven. Wethouder Toon van Steen wil dat de provincie de regeling verruimt, zeker nu uit een evaluatie blijkt dat het een succes is.
In eerste instantie werd de bouw van 26 huizen op boerenerven bij wijze van experiment door de provincie toegestaan. Het ging om woningen in een oude boerderij of schuur of de bouw van een extra huis op een erf. Omdat er begin dit jaar nieuwe aanvragen kwamen, werd besloten om nog eens negen extra woningen toe te staan.
De provincie vindt dat huizen vooral in de steden moeten komen, maar Noordoostpolder is van mening dat extra woningen bijdragen aan het behoud van de levendigheid en aantrekkelijkheid van het landelijk gebied.
Om dat te bewijzen, moest de gemeente met een evaluatie komen zodat de provincie een definitieve beslissing kan nemen. Die evaluatie is nu klaar.
Meerdere generaties op oorspronkelijk erf
Wat blijkt is dat vooral meerdere generaties samen op een erf willen wonen, zegt de gemeente. Die wens leeft vooral op akkerbouwbedrijven in het zuidoosten van Noordoostpolder. Zo wordt een extra huis op het erf gebouwd voor de grootouders met oog op toekomstige mantelzorg. Andere redenen zijn gedeeld onderhoud en het voorkomen van eenzaamheid.
De meeste oude gebouwen op de erven zijn blijven staan. Op 21 van de 24 erven werden de boerderijwoning en schuren omgebouwd tot woning of bijgebouw. "Hieruit blijkt dat met respect voor het verleden ontwikkeld wordt naar de toekomst", is de conclusie.
Op vijf erven werden gebouwen die niet bij de boerderij hoorden gesloopt en vervangen door nieuwbouw.
Erfsingel krijgt opknapbeurt
Ook besteden de eigenaren van de erven veel aandacht aan hun singel, zegt de gemeente. Dat is de bomenrij om het erf heen.
Een kwart van de erfsingels blijkt te zijn aangevuld met nieuwe bomen, zo'n 10 procent van de singels is compleet nieuw aangelegd. Het is een duidelijke verbetering van het landschap en de natuur, vindt de gemeente.
Nadelen zijn er ook aan de regeling voor het bouwen op erven, bekent de gemeente. Zo is er nog veel onbekendheid bij aanvragers over dat wat wel en niet mag. Daarnaast worden aanvragen wel ingediend, maar zijn ze niet altijd uitgewerkt, is de ervaring.
'Structureel beleid is nu nodig'
Toch is het experiment een succes gebleken en daarom moet er nu structureel beleid komen, zegt wethouder Toon van Steen. Volgens de wethouder is de vraag veel groter is dan de mogelijkheden die er nu zijn.
Na de zomer volgt een bustour voor Statenleden en raadsleden. De politici kunnen dan voorbeelden van wonen op boerenerven bekijken. Ook kunnen ze hun ervaringen en ideeën delen.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Bijna 200 kilo illegaal vuurwerk gevonden in een woning in Almere
ALMERE • Zo 22 december • Zondag 22 decemberIn een woning in Almere heeft de politie afgelopen zaterdag 199 kilo illegaal vuurwerk aangetroffen. Het vuurwerk is in beslag genomen. De politie kwam het vuurwerk op het spoor omdat de dienst bezig...
-
Jessica Middel zit op haar plek in uniek appartementencomplex De Golfslag
EMMELOORD • Zo 22 december • Zondag 22 decemberNadat het gered werd van de sloop, is het markante gebouw De Golfslag in Emmeloord weer vol in gebruik. Jessica Middel verruilde Zwolle, vorig jaar net voor de kerst, met een plek in het appartementen...
-
Echtpaar koopt half dorp in Friesland: 'Op slag verliefd'
DRONTEN • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberEen huis kopen, dat was voor Ed en Adri van Turnhout te gewoon. Zij kochten een half dorp. Het echtpaar uit Dronten is sinds een paar maanden eigenaar van een stuk grond in het Friese Allingawier. Daa...