Toch weer een boom voor 'de vrijheid van meningsuiting' in Lelystad

LELYSTAD • Wo 5 juni 2024 | 19:31 • Woensdag 5 juni 2024 | 19:31

Er staat toch weer een boom voor ‘de vrijheid van meningsuiting’ in het Bultpark in Lelystad. Drie weken geleden maakte het bestuur van het park nog bekend ervan af te zien het monument te onthullen. Dit nadat de eerste boom een paar dagen na het planten al was vernield, samen met vier andere bomen. Maar op dat besluit is teruggekomen: men wil niet toegeven aan het vandalisme waar het park dagelijks onder lijdt.

Het gaat om een appelboom die is geplant achter de sportzaal bij de ingang van het Bultpark. Wethouder Sjaak Kruis heeft het monument woensdagmiddag onthuld, door een bordje op een paaltje bij de boom te schroeven.

Navalny
Inspiratie voor de boom is de dood van de Russische oppositieleider Navalny. Dat leidde tot het initiatief een boom te plaatsen die staat voor de vrijheid van meningsuiting, met daaromheen vijf kleine bankjes waarop mensen kunnen zitten om met elkaar in gesprek te gaan.

“Schuw de moeilijke onderwerpen niet en ga op zoek naar waar we elkaar wel kunnen vinden”, is het advies van Kruis daarbij. Hij maakt zich zorgen over de vrijheid van meningsuiting, die niet alleen in sommige landen in de wereld of in Europa zwaar onder druk staat, maar ook in Nederland. “Als er bevolkingsgroepen worden geïsoleerd, of als er mensen buitenspel worden gezet… je mag het hartgrondig met elkaar oneens zijn, zo lang we maar wel met elkaar in gesprek zijn", vindt de wethouder.


“Iedere week zijn we hier bezig, met een groep van tien tot twaalf mensen", leidde initiatiefnemer van de speciale boom Peter Kouwenhoven de onthulling in. "Tussendoor drinken we dan een half uurtje koffie, en in die tijd lossen we alle wereldproblemen op. Er wordt helaas te weinig naar ons geluisterd.”

“Toen Navalny vermoord werd, kregen we tijdens de koffie het idee een vrijheidsboom te planten. Het is een Elstar geworden. Hij staat er nu een beetje treurig bij, maar dat past wel bij het onderwerp. De bankjes erbij zijn groen geverfd, in de kleur van de hoop. Toen de verf nog nat was, gingen er al twee mensen op zitten, maar daar zie je nu iets meer van", vertelde Kouwenhoven verder. "We hebben op het moment hier met zoveel vernielingen te maken, dat we het herstel daarvan nauwelijks bij kunnen houden. Maar we houden vol, net zoals de tekst op het bordje ons voorschrijft: Geef nooit op!”

Dit verhaal is gemaakt door Kees Bakker. Hij richt zich voor Radio Lelystad op verhalen uit Lelystad. Radio Lelystad en Omroep Flevoland hebben een samenwerkingsverband.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel