Vandalisme verhindert komst monument vrije meningsuiting

LELYSTAD • Di 14 mei 2024 | 15:51 • Dinsdag 14 mei 2024 | 15:51

Het was de bedoeling dat Lelystad een monument voor de vrijheid van meningsuiting zou krijgen in de vorm van een appelboom, maar dat lijkt niet door te gaan. De reden: te veel vandalisme.

Deze 'appelboom voor de vrijheid' was onderdeel van een boomgroepje in de Schouw bij de ingang van het Bultpark, langs het fietspad bij het schoolgebouw daar. Onbekenden hebben vijf van deze bomen vernield en een daarvan was de bewuste appelboom.

Het gaat om een initiatief van de vrijwilligers van het Bultpark. Voorzitter Peter Kouwenhoven, die de boom ook zelf heeft geplant, heeft er een brief over geschreven naar het Bultparkcomité. Geld om de boom te vervangen is er niet en Kouwenhoven vreest dat het vernielen na de vervanging weer zal gebeuren. Het is ook niet de eerste keer, de vrijwilligers hebben vorig jaar al een aantal keren aangifte gedaan.

Navalny
De boom zou 5 juni worden onthuld door wethouder Sjaak Kruis. Aanleiding was de dood van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny in gevangenschap, op 16 februari. Het plan voorzag in bankjes op verschillende hoogten, zodat zowel kinderen als volwassenen er konden zitten voor 'een gesprekje of moment van contemplatie'.

Dit verhaal is gemaakt door Kees Bakker. Hij richt zich voor Radio Lelystad op verhalen uit Lelystad. Radio Lelystad en Omroep Flevoland hebben een samenwerkingsverband.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel