Urker Mannenkoor Hallelujah: 'Btw-verhoging zit ons dwars'
De voorgenomen btw-verhoging op cultuur kan grote gevolgen hebben voor amateurkoren. Dat vreest Tiemen Roos van het Urker Mannenkoor Hallelujah. Het nieuwe kabinet wil de btw op cultuur, media, logies, boeken en sport verhogen van 9 naar 21 procent. Roos verwacht daardoor een flinke kostenstijging voor zijn koor.
Het Urker Mannenkoor Hallelujah bestaat al 127 jaar en het is beroemd in binnen- en buitenland. De zangers in het koor zijn vrijwilligers. Maar dat geldt niet voor de begeleiding en de artistieke leiding, dat zijn ZZP'ers.
De btw-verhoging zorgt er onder meer voor dat de dirigent flink duurder wordt. Daar komt bij dat het mannenkoor een vrijwilligersorganisatie is. Dat betekent dat het koor betaalde btw niet kan terugvragen van de belasting.
Kaartjes duurder, contributie omhoog
Concerten zullen door de btw-verhoging naar alle waarschijnlijkheid duurder worden. Maar ook repetities worden duurder. Want ook daarbij zijn betaalde krachten zoals een pianist, een organist en een dirigent betrokken. Die repetities zijn onmisbaar om het niveau van het koor hoog te houden, zegt Roos.
Maar die repetities zelf leveren het koor geen inkomsten op. Volgens Roos hoeft het koor niet aan de optredens te verdienen. "Maar het is ook niet de bedoeling dat we er op moeten toeleggen", zegt hij. Het koor zal moeten overwegen om de contributie voor de leden te verhogen. "En dat doen we liever niet, want dat hebben we onlangs ook al gedaan."
Agenda loopt ver vooruit
De btw-verhoging moet in 2026 ingaan. Maar het koor werkt jaren vooruit met boekingen. Hallelujah heeft al veel concerten staan waar die voorgenomen btw-verhoging niet in is meegenomen. "2026 zit bij ons al helemaal vol", zegt Roos. "We zitten al in 2027 met de planning. En daar maak je nu afspraken voor".
Het koor werkt met een vast tarief. Roos wil niet achteraf met een extra rekening komen bij de organisaties die het koor hebben geboekt. Het koor denkt na of ze de prijzen nog wat kan oprekken maar, zo zegt Roos: "Je wilt ook niet dat mensen niet meer naar je optreden kunnen komen."
Het koor hoeft niet zo nodig de barricades op, zegt Roos. "Dat past niet bij de Urker." Maar hij is het wel eens met de landelijke oproep van allerlei organisaties in de cultuursector om de verhoging in te trekken.
"Cultuur is toch belangrijk voor mensen. Het is niet alleen werken in het leven. Je hebt ook ontspanning nodig, een stuk cultuur. Dat is van belang. En dat vinden wij ook."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Geld voor verkeersveiligheid maatregelen in de provincie en voor gemeenten
FLEVOLAND • Vr 15 november • Vrijdag 15 novemberAls het aan minister Barry Madlener ligt, kan de Provincie Flevoland voor de komende vijf jaar 1,3 miljoen euro aanvragen bij het Rijk voor het nemen of versnellen van maatregelen voor verkeersveiligh...
-
Oekraïners kunnen vanaf maart terecht in voormalig woonzorgcentrum Wittesteijn
EMMELOORD • Vr 15 november • Vrijdag 15 novemberDe gemeente Noordoostpolder wil vanaf maart maximaal 150 Oekraïense vluchtelingen opgevangen in het voormalige woonzorgcentrum Wittesteijn in Emmeloord. De Oekraïners hadden daar eigenlijk al sinds af...
-
Treinverkeer start weer op na staking verkeersleiding
ALMERE • Vr 15 november • Vrijdag 15 novemberIn een deel van Flevoland rijden vanochtend veel minder treinen. Verkeersleiders van ProRail leggen opnieuw het werk neer tussen 06.00 uur en 09.00 uur. Het gaat om de verkeersleidingsposten in Utrech...