Flevoland: 1 miljard nodig voor aanpak landelijk gebied

FLEVOLAND • Vr 16 juni 2023 | 13:01 • Vrijdag 16 juni 2023 | 13:01

Flevoland vraagt 1 miljard euro aan het Rijk om de plannen voor het landelijk gebied, natuur en landbouw mogelijk te maken. De provincie publiceerde vrijdag een conceptplan hiervoor. De komende twee weken wordt dit besproken in het provinciehuis.

Het Rijk wil van alle provincies vóór 1 juli een plan voor de toekomstige inrichting van de natuur en het platteland. Daarin moeten ze ook beschrijven welke maatregelen ze nemen om de stikstofuitstoot te beperken, hoe ze klimaatverandering tegen willen gaan en hoe ze de kwaliteit van de bodem, het drinkwater, de lucht en het oppervlaktewater willen verbeteren. Kortom: hoe moet de Flevolandse natuur er in de komende decennia uitzien.

Rommelhoekjes en innovatie
In het plan kijkt Flevoland vooral naar de innovatie van landbouw en het verbeteren en herstellen van de biodiversiteit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het creëren van 'rommelhoekjes', stukjes land waar niet veel gedaan wordt en de natuur haar gang kan gaan. In Flevoland is alles strak en zakelijk ingericht en dat komt de wilde natuur volgens de provincie niet ten goede. Om dit te verbeteren, vraagt de provincie ruim 450 miljoen euro aan het rijk.

Ook wil Flevoland kijken naar de grenzen tussen de bewoonde wereld en de natuur. Dus meer wonen in het landelijk gebied en meer natuur in het stedelijk gebied. Op die manier hoopt de provincie dat de natuur en de steden meer met elkaar vermengd raken en elkaar versterken. Volgens het plan moeten steden dan wel meer gaan doen aan stadslandbouw: een plan dat ook centraal stond in Almere Oosterwold, maar dat daar niet van de grond kwam.

Verder wil Flevoland dus sterk blijven inzetten op vernieuwing in de landbouw. Denk daarbij aan slimmere teelt, efficiëntere technieken en duurzame producten. Een deel van het geld gaat dan naar subsidies om dit te stimuleren.

500 miljoen voor Dronten
Flevolandse gemeenten mogen bij de provincie aanspraak maken op een deel van de 1 miljard euro. Zo gaf de gemeente Dronten aan 500 miljoen nodig te hebben voor de uitvoering van het Dronter deel van deze plannen. Dat lijkt veel, maar Dronten is qua grondoppervlak een van de grootste gemeenten van Nederland.

De overheid heeft 24,3 miljard euro gereserveerd voor alle provincies samen. Vermoedelijk is dat niet voldoende. Tot nog toe hebben pas zes provincies hun plannen bekendgemaakt en zij hebben samen al 22,7 miljard nodig.

Bijlages

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel