Oppositie kritisch over plannen voor Almere: 'Deze coalitie gaat de lasten voor inwoners verzwaren'

ALMERE • Wo 29 mei 2024 | 6:00 • Woensdag 29 mei 2024 | 6:00

'Onuitvoerbare plannen waarvan de rekening bij de burger wordt gelegd.' Zo zou je de reacties van de oppositiepartijen in Almere kunnen samenvatten op het nieuwe coalitieakkoord. De verhoging van de ozb met 7,5 procent en parkeertarieven die met 17.5 procent stijgen kunnen op weinig bijval rekenen.

Bij een rondgang langs de politieke partijen wist fractievoorzitter Ton Theunis van de Almere Partij eigenlijk maar één positief punt te noemen: het bestemmingsplan voor het kasteel wordt aangepast zodat er straks woningen gebouwd kunnen worden. Maar verder ziet hij alleen nadelen: "Deze coalitie gaat de lasten voor de inwoners verzwaren. Parkeertarieven omhoog, dus hogere lasten voor automobilisten. De verhoging van de OZB is daar ook een voorbeeld van."

"Ik denk dat de Almeerse burgers zich wel achter de oren gaan krabben bij dit akkoord. Deze partijen hebben de afgelopen jaren veel geld verloren aan allerlei projecten, denk aan de Floriade. Daar zijn zij verantwoordelijk voor, maar de rekening wordt op de inwoners geparachuteerd."

'Blij geen onderdeel te zijn van deze coalitie'
Ook de VVD reageert negatief. Fractievoorzitter Lesley van Hilten zegt blij te zijn dat haar partij geen onderdeel is van deze coalitie. "De rekening wordt bij de inwoners en ondernemers gelegd, zoals de verhoogde parkeertarieven en de hogere toeristenbelasting. Daarnaast zijn er niet genoeg bezuinigingen. Er mist enige zelfreflectie. Ook komt de rekening weer bij de inwoners, omdat de OZB omhoog gaat".

PVV-fractievoorzitter Annette Raijer noemt het akkoord "knetterlinks". "Ik zie te weinig bezuinigingen en de inwoners in de stad mogen voor de rekening opdraaien. Er gaat ook meer geld naar diversiteit en inclusie. Dat mag je wat mij betreft direct laten vallen. Daarnaast willen ze een versnelling van de energietransitie, wat in mijn ogen haaks slaat op het landelijke regeerakkoord. Ik vraag mij af hoe ze dat gaan rijmen."

'Mooi en ambitieus akkoord'
Uitgerekend de ChristenUnie, de partij die eind januari uit de toenmalige coalitie stapte, reageert gematigd positief op de plannen. Fractievoorzitter Hans van Dijk zegt weliswaar nog weinig tijd gehad te hebben om het stuk echt goed tot zich te nemen, maar hij ziet bij een eerste blik wel goede punten.

"Mijn eerste indruk is een mooi en ambitieus akkoord, met veel aandacht voor woningbouw en financiën. Ik ben blij dat er weer een coalitie is en moet complimenten geven voor de korte tijd die daarvoor nodig was. Ook ben ik blij dat er een knoop is doorgehakt over het kasteel zodat daar nu eindelijk woningen kunnen komen".

Toch zit hij ook met vragen. Jeugdzorg, het punt waar toenmalig ChristenUnie wethouder Roelie Bosch te weinig steun kreeg voor haar bezuinigingsplannen. Van Dijk ziet eigenlijk nog niets uitgewerkt in het akkoord hoe dit hete hangijzer aangepakt moet worden.

Hij gaat daar aankomende donderdag bij de presentatie van het akkoord aan de raad zeker vragen over stellen. Ook verbaast het hem dat er niets over de IJmeerverbinding gezegd wordt, dat moet wat de ChristenUnie betreft toch een belangrijke ambitie richting het Rijk zijn.

Weten hoe Almeerders op de plannen reageren? We vroegen het op straat:

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel