Huizen bij Kasteel, niet meer enkel villa's in Overgooi en hogere belastingen: dit wil de nieuwe coalitie

ALMERE • Di 28 mei 2024 | 16:20 • Dinsdag 28 mei 2024 | 16:20

Vol inzetten op woningbouw. Dat willen de zeven partijen die de nieuwe coalitie in Almere gaan vormen. In het coalitieakkoord 'Samen bouwen aan Almere' is de woningmarkt het thema waar de meeste aandacht aan wordt besteed.

Naast algemeenheden als "We willen dat iedereen in Almere een passende en betaalbare woning kan vinden" staan er ook verschillende concrete keuzes in het akkoord. Een groot deel van het oude coalitieakkoord wordt in stand gehouden, maar op het gebied van woningbouw en jeugdzorg worden aanpassingen aangebracht.

De meest opvallende zaken in het plan van PvdA, D66, SP, PvdD, GroenLinks, Leefbaar Almere en het CDA hebben we op een rij gezet:

* Bij nieuwbouwprojecten moet 40 procent gaan bestaan uit sociale huur. Dat aandeel ligt nu nog op 30 procent. De coalitie wil bij bouwprojecten straks een verhouding van 40-40-20 tussen sociaal/midden/duur.

* Stadsbreed moet het percentage sociale huurwoningen op 30 procent komen te liggen. Almere zit daar nu nog onder.

* Woningbouw bij het Kasteel Almere wordt toegestaan als het aan de coalitie ligt. Dat moet wel gebeuren binnen de huidige grenzen van het terrein. Een harde voorwaarde: de kasteelruïne moet alsnog worden afgebouwd.

* Overgooi, nu vooral een villawijk met dure huizen, moet een 'reguliere wijk worden inclusief de daarbij behorende voorzieningen.' Dat betekent dat grote kavels worden 'opgeknipt' zodat er ook kleinere en goedkopere huizen gebouwd kunnen worden.

Minder parkeerplaatsen bij nieuwbouw
Daarnaast worden de huidige parkeernormen en maximale bouwhoogtes bij OV-knooppunten in de toekomst 'flexibel toegepast' om daar op die manier meer woningen te kunnen bouwen. Dit betekent dat er bij nieuwe woningen naast treinstations minder parkeerplaatsen aangelegd hoeven te worden. Iets waar de VVD, die voorheen in de coalitie zat, altijd fel op tegen was.

Voor nieuwe distributiecentra is straks geen plek meer in Almere. De zeven partijen schrijven 'geen verdozing van het landschap' te willen.

Bezuinigingen op de jeugdzorg
Naast de woningmarkt is ook jeugdzorg een thema waarop deze coalitie andere keuzes maakt ten opzichte van de plannen die twee jaar geleden zijn gemaakt door de oude coalitie, met daarin nog VVD en de ChristenUnie.

De ChristenUnie was de partij die eind januari als eerste uit deze coalitie stapte, omdat wethouder Roelie Bosch geen steun kreeg voor haar plannen om te bezuinigen op de jeugdzorg.

Almere moet de komende jaren op dit terrein 17 miljoen besparen. Hoe dat precies gerealiseerd gaat worden, komt uit het nieuwe coalitieakkoord niet naar voren.

Aan het onderwerp is één pagina gespendeerd, met veel algemeenheden als "Jeugdzorg in Almere dient kwalitatief goed en toegankelijk te zijn. Jeugdzorg dient ook betaalbaar te zijn. Deze twee zaken brengen we met elkaar in balans."

De coalitiepartijen schrijven dat 'de koers nog verder uitgewerkt dient te worden.' Daarbij geven ze een aantal uitgangspunten mee als:

* Bij besparingen worden de meest kwetsbare kinderen ontzien.

* Er is een hardheidsclausule voor schrijnende situaties waarbij zorg gegarandeerd is.

Hogere gemeentelijke belastingen
De gemeente Almere staat er financieel gezien niet goed voor. Naast bezuinigingen kondigt de nieuwe coalitie ook verschillende belastingverhogingen aan. Dit zijn de belangrijkste.

* Parkeertarieven gaan met 17,5 procent omhoog.

* Onderzocht wordt of het zinvol is om in het centrum verschillende tarieven te hanteren, afhankelijk van de plek of het tijdstip waarop geparkeerd wordt.

* Het dagtarief om in Almere Buiten te parkeren gaat omhoog van 2 euro naar 3 euro.

* De ozb gaat met 7,5 procent omhoog in 2025.

* Toeristenbelasting gaat 40 procent omhoog. Het tarief komt straks neer op circa 7% per overnachting. Er gaan verschillende tarieven gelden voor campings en hotels.

* Ook de afvalstoffenheffing gaat omhoog. Deze wordt, net zoals de rioolheffing dat nu al is, 'kostendekkend' gemaakt, zo schrijven de partijen.

* Voor een meerpersoonshuishouden stijgt de afvalstoffenheffing van 440 euro naar 454 euro. De rioolheffing stijgt van 229 euro naar 243 euro.

* Bouwleges worden ook duurder gemaakt. Alle andere leges stijgen mee met de inflatie.

Nieuwe wethouders
De nieuwe coalitie krijgt ook nieuwe wethouders. GroenLinks schuift Micha Mos naar voren als kandidaat-wethouder. Eerder werd al bekend dat Paul Tang de kandidaat-wethouder voor de PvdA wordt. Beiden worden donderdag gepresenteerd aan de gemeenteraad.

Reactie burgemeester
Burgemeester Hein van der Loo heeft een schriftelijke reactie gegeven op het akkoord:

"De coalitiepartners in de gemeenteraad hebben wat mij betreft een ambitieus en realistisch akkoord gesloten. Het bouwt voort op de vorige coalitie, maar bevat ook nuttige aanpassingen in het licht van actuele opgaven zoals jeugdzorg, woningbouw en financiën. Er spreekt actie uit dit akkoord. En samenwerking. Met de hele gemeenteraad en met onze partners buiten het stadhuis. Mijn grote waardering voor al het werk dat is verzet, waardoor Almere nu een nieuw coalitieakkoord kent en een nieuw stadsbestuur krijgt. Nu samen doorpakken!" aldus de burgemeester.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel