'Flink sneller reizen met ov in Flevoland dankzij Lelylijn'

FLEVOLAND • Di 28 mei 2024 | 20:11 • Dinsdag 28 mei 2024 | 20:11

De toekomstige Lelylijn kan de reistijden met het openbaar vervoer flink verbeteren in Flevoland. Dat meldt de projectorganisatie Lelylijn op basis van onderzoeksresultaten naar drie mogelijke trajecten van de spoorlijn.

In één van de scenario's duurt een reis tussen Lelystad en Emmeloord straks geen 49 minuten met de bus meer, maar 13 minuten met de trein.

Ook de reistijd tussen Emmeloord en Heerenveen wordt flink verbeterd. In plaats van 49 minuten met een bus, duurt de reis met de Lelylijn nog maar 14 minuten. De reistijd tussen Amsterdam Zuid en Lelystad blijft hetzelfde, omdat dit spoor al bestaat.

Drie opties
Voor de Lelylijn liggen er drie mogelijke opties open hoe het treinspoor gebouwd moet worden. De bovenstaande reistijden gelden voor het optie waar het spoor via Emmeloord, Heerenveen en Drachten naar Groningen loopt. De andere twee mogelijke trajecten zijn via de Afsluitdijk of via Assen.

Bij het traject via de Afsluitdijk zal er geen nieuw spoor aangelegd worden in Flevoland en levert het geen tijdswinst op voor Flevolands plaatsen. Als de Lelylijn via Assen gaat lopen, zal een reis tussen Heerenveen en Emmeloord 21 minuten duren.

Sprinters
In het onderzoek zijn ook mogelijke trajecten voor sprinters meegenomen, bijvoorbeeld naar Lemmer. De reistijd tussen Lelystad en Lemmer zou dan uitkomen op 21 minuten. Nu is dat 104 minuten met het openbaar vervoer. Vanuit Emmeloord ben je met de mogelijke sprinter in 7 minuten in Lemmer.

Ook is onderzoek gedaan naar een trein die zonder tussenstops van Amsterdam Zuid naar Groningen of Leeuwarden zou reizen. De reistijd naar Groningen bedraagt dan 69 minuten, in plaats van de huidige 119 minuten. Naar Leeuwarden duurt de reis 68 minuten in plaats van 121 minuten.

Voorkeur
Ondanks dat het nog niet duidelijk is welk spoor de Lelylijn nu definitief krijgt, lijkt het traject door Flevoland via Drachten de favoriet te zijn. De lijn is onlangs opgenomen in het Europese spoornetwerk en de formerende partijen hebben de aanleg van de lijn opgenomen in het hoofdlijnenakkoord. Daarnaast hebben de andere twee opties nooit de voorkeur gehad van betrokkenen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel