KNRM 200 jaar: Van roeiboot naar ultrasnelle boten met veel pk's

FLEVOLAND • Zo 26 mei 2024 | 12:07 • Zondag 26 mei 2024 | 12:07

Het was weer een spektakel op het water tijdens de Reddingbootdag van KNRM op onder meer Urk. Dit jaar heeft de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij iets te vieren. Ze bestaan precies 200 jaar.

De deuren van de meeste reddingstations in Nederland gingen zaterdag open voor publiek. "Dit is echt een feestdag voor iedereen", zegt Teun Molenaar van de KNRM Urk. Meer dan duizend donateurs en andere bezoekers kwamen naar de open dag. Ze voeren mee met de reddingboot Kapiteins Hazewinkel en zagen de snelle rubberboot Marinus Cornelis in actie. Jong en oud genoot er van.

Glunderen
"KNRM is een een begrip voor Urkers." zegt een bezoeker die zijn kinderen heeft meegenomen. "De kleintjes moet je dat ook meegeven." Die glunderen bij het zien van de snelle reddingboot.

Dat was 200 jaar geleden wel anders. "Toen gingen we met een roeiboot de zee op om mensen te redden," zegt Molenaar. "Tegenwoordig met hele moderne reddingsboten met heel veel pk's."

Ook feestje bij KNRM Lelystad
Ook in Lelystad werd 200 jaar KNRM gevierd met een bescheidener feestje. "We hebben een rustige dag," zegt Emile van Den Bosch van de KNRM Lelystad. "Maar wel een mooie dag want er is nog wel wat vertier voor kinderen en bezoekers."

Een probleem in Lelystad is nog de plek van het boothuis. Bij een storm, zoals bij de storm Eunice in 2022, was het boothuis niet te bereiken. Ze hebben nu wel tijdelijke maatregelen genomen, zodat ze gemakkelijk bij hun redding spullen kunnen.

Een definitieve oplossing wordt dit jaar dan toch eindelijke gerealiseerd, verwacht Van den Bosch: "Het ponton waar het boothuis nu aan vast zit, wordt verplaatst naar een andere toegang zodat we niet meer last krijgen van golven aan de voorkant." In september moet de klus geklaard zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel