KNRM kan niet uitrukken bij storm en zoekt andere plek

LELYSTAD • Zo 20 februari 2022 | 15:47 • Zondag 20 februari 2022 | 15:47

De KNRM in Lelystad wil een andere locatie voor het boothuis van de Redding Maatschappij. De huidige plek is niet goed bereikbaar bij storm, en dat bleek ook vrijdagavond tijdens storm Eunice een groot probleem. "We hopen dat we dit jaar een plek kunnen krijgen die voor ons voldoende veilig is," zegt schipper Sylvain van Ligtenberg van de KNRM Lelystad.

Het station in Lelystad moest zich afmelden bij de kustwacht in Den Helder. En dat terwijl vlakbij het boothuis een schip in nood was. De Octans raakte los van haar ligplek, maakte water en dus moest de bemanning van boord gehaald worden. De KNRM uit Urk moest uitrukken om te hulp te schieten.

Als er alarm is dan moeten de vrijwilligers via een ponton naar het boothuis. Bij harde wind slaan daar golven overheen. "Dat is enorm frustrerend", zegt Ligtenberg. "Bovendien is het gevaarlijk, je kan er vanaf spoelen." De vrijwilligers hebben dan ook nog niet hun survival suit aan. "Je bent dus al nat voordat je je kan beschermen."

Golven slaan over de loopbrug:

Hoe ver is de KNRM met het verhuisplan?
Overleg met de gemeente Lelystad voor een andere locatie loopt. Ligtenberg: "Dat overleg is constructief, we hopen in het najaar, voor het nieuwe stormseizoen losbarst een betere plek te hebben".

Het is wel de bedoeling dat het station in de Bataviahaven blijft. "Al is het maar omdat de vrijwilligers er binnen tien minuten moeten kunnen zijn," zegt Ligtenberg. "Als je naar een andere plek gaat, ben je gelijk vrijwilligers kwijt of moeten die ook verhuizen."

Het gaat er vooral om dat de nieuwe plek beschermd is tegen golven en je dus altijd veilig het boothuis kunt bereiken. De KNRM is hierover al twee jaar in gesprek met de gemeente. "Dat lijkt lang", zegt Ligtenberg. "We hebben het liefst snel een oplossing want juist bij harde storm wil je paraat kunnen zijn."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel