Zo vader, zo zoon: huisartsenpraktijk Swifterbant blijft na pensioen in de familie

SWIFTERBANT • Vr 24 mei 2024 | 6:00 • Vrijdag 24 mei 2024 | 6:00

Huisarts Paul Kemps uit Swifterbant gaat met pensioen en stopt dus bij zijn eigen praktijk. Hij heeft een opvolger dicht bij huis gevonden: zijn zoon Luc neemt Huisartsenpraktijk Swifterbant vanaf 1 juli over.

Het nieuws maakte Paul Kemps bekend in een brief aan zijn patiënten. "Via deze weg wil ik graag iedereen bedanken voor het vertrouwen in al die jaren. Ik heb dit alles als zeer betekenisvol ervaren", schrijft hij.

Kemps is een geliefd huisarts, zo blijkt ook nu nog in de praktijk. Een patiënt pakt hem even stevig bij de hand om te vertellen hoe jammer ze het vindt dat hij gaat stoppen: "Jij weet precies hoe ik in elkaar steek."

Telefoonsnoer
Er is veel veranderd sinds Kemps in 1986 begon in de praktijk. De belangrijkste verandering: de komst van de mobiele telefoon. "Dat betekende dat mijn vrouw geen achterwacht meer hoefde te zijn bij de vaste telefoonlijn." Die telefoon had een kort snoertje, en dus betekende achterwacht daadwerkelijk de wacht houden bij de telefoon.

Voor een opvolger heeft Kemps niet ver hoeven zoeken. Zijn beide zoons zijn ook huisarts en oudste zoon Luc bleek bereid de praktijk over te nemen. Hij wilde eigenlijk cardioloog worden, maar miste de persoonlijke connectie met patiënten.

Huisartsentekort in Flevoland
Dat Luc, die in Amsterdam heeft gestudeerd, juist in Flevoland huisarts wordt is best bijzonder. Geneeskundestudenten die in de Randstad studeren staan vaak niet te trappelen om in Flevoland te komen werken. Er is zelfs een project gestart om meer jonge huisartsen naar de provincie te trekken.

Huisarts zijn in dorpen buiten de Randstad is juist leuker, meent Luc. "Je behandelt hier meer en doet meer verrichtingen. We hebben hier bijvoorbeeld ook een echo-apparaat, dat is in Swifterbant echt uitgebreider dan in de stad."

Kunstmatige Intelligentie
Het echo-apparaat is nog vrij nieuw. Een vernieuwing die Luc maar al te graag ziet. Onder zijn leiding hoopt hij meer vernieuwingen door te voeren, zoals experimenteren met kunstmatige intelligentie. "Ik ben daar nog zoekende in, maar we moeten dat gaan omarmen, want het is denk ik wel de toekomst."

Kemps senior maakt dat als huisarts niet meer mee, maar misschien wel als patiënt: hij zou zich, als zijn zoon dat goed vindt, graag bij zijn praktijk inschrijven.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel