Ouderen met dementie gaan met VR-bril op even terug naar vroeger

ALMERE • Vr 11 oktober 2024 | 20:33 • Vrijdag 11 oktober 2024 | 20:33

Een bijzondere ochtend voor dementerende bewoners van Zorggroep Oude en Nieuwe Land in Emmeloord. Ze kregen daar speciale VR-brillen op met daarop LandArt objecten die in Flevoland staan. "Het is weer even terug naar vroeger", zegt verzorgende Elizabeth Bakker. De ouderen die genieten zichtbaar.

Onder andere de Groene Kathedraal komt voorbij. Met de bril op vliegen de ouderen als het ware boven het landschapskunstwerk en krijgen ze uitleg van de bomen, de omgeving en de reden waarom de kathedraal op deze manier opgebouwd is. Het kasteel is gebaseerd op de Notre-Dame in het Franse Reims.

'Stukje Flevoland naar binnen'
"Erg leuk hoor, heel bijzonder", zegt een van de bewoners die zojuist haar bril afdoet. "Ik weet nog wel dat ik ooit in Reims ben geweest en dit kasteel lijkt er heel erg op". Verzorgende Bakker legt uit: "Deze mensen zijn te slecht ter been om nog naar de plekken zelf toe te gaan en op deze manier halen we toch een stukje Flevoland naar binnen".

De brillen zijn onderdeel van een speciale kunstweek van Museum M uit Almere waarin ze naar verzorgingshuizen toe gaan. Volgens Vesna Dragojevic in het doel van de kunstweek om mensen te verbinden. "Mensen gaan met de brillen op echt weer even terug naar vroeger. Je merkt dat de herinneringen weer helemaal bovenkomen en dat geeft een fantastisch gevoel".

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel