Weer tamme vos in Woldpark Lelystad, 'dat gaat een keer verkeerd aflopen'

LELYSTAD • Wo 22 mei 2024 | 12:40 • Woensdag 22 mei 2024 | 12:40

Inwoners van Lelystad hebben opnieuw een tamme vos gezien. Het dier loopt in het Woldpark. Op diezelfde plek liep vorig jaar ook een tamme vos rond. De Dierenambulance laat weten dat het om een andere vos gaat, omdat het andere dier vorig jaar is gevangen.

De eerste pogingen om de vos vorig jaar te vangen liepen op niets uit, maar uiteindelijk wisten buurtbewoners hem te pakken te krijgen. "Buurtbewoners belden dat er twee mannen bovenop lagen, toen hebben we hem toch maar opgehaald", vertelt Irma Moes van de dierenambulance. Naar welke opvang de vos in 2023 is gegaan is niet duidelijk.

'Tam door de mens'
Beide vossen zijn volgens de dierenambulance tam geworden door de mens. 'Die gaan dat beest voeren' en daardoor wordt het beest steeds tammer en tammer, vertelt Moes.

"Naarmate hij groter wordt, wordt hij opdringeriger. Het begint met iemand voeren en later pikt hij iets uit iemands hand." Het risico is volgens Moes dat het een keer verkeerd afloopt en de vos iemand bijvoorbeeld bijt. 

De huidige tamme vos vangen is volgens Moes moeilijk. "Het is een kerngezond dier en daardoor is vangen bijna geen optie", legt de medewerker van de dierenambulance uit. "Hij is slim en sluw." De pogingen om eerdere vossen te vangen liepen ook op niks uit. 

Onderaan de streep moeten mensen de vos gewoon moet rust laten, zegt Moes. "Een vos leeft alleen in de natuur." 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel