Geen nieuwe pogingen meer om tamme vos te vangen

LELYSTAD • Di 23 mei 2023 | 15:38 • Dinsdag 23 mei 2023 | 15:38

De dierenambulance gaat geen nieuwe pogingen meer ondernemen om de tamme vos te vangen die in het Woldpark in Lelystad rondloopt. Volgens de Stichting Dierennoodhulp Flevoland doet de vos niemand kwaad en eerdere pogingen om het dier te vangen zijn mislukt.

Sinds enige tijd loopt er in het park een vos rond, die niet bang is voor mensen. Hij komt geregeld dichtbij voorbijgangers en speelt met honden. Sommige buurtbewoners vinden het leuk dat de vos er ronddartelt, anderen zeggen dat de vos hun hond 'terroriseert'. Ook zijn sommige mensen bang dat het dier ziektes kan overbrengen.

Volgens Irma Moes van stichting Dierennoodhulp vormt de vos op zich geen gevaar. De kans dat hij ziektes verspreidt is minimaal. Zo is hondsdolheid volgens het RIVM al sinds 1988 niet meer bij vossen gevonden. Toch houdt Moes een slag om de arm: "Er zit wel een instinct in dus voorspelbaar is het niet. Als mensen hem blijven voeren kan hij terwijl hij het voer wil pakken ook een vinger meenemen."

Het Woldpark is van de gemeente Lelystad, die laat weten geen specifiek beleid te hebben voor dit soort situaties. De algemene zorgplicht die de gemeente heeft wordt onder meer uitgevoerd door Stichting Dierennoodhulp Flevoland. Een woordvoerder van gemeente Lelystad laat weten ook geen aanleiding te zien voor verdere actie. "Het gaat goed met het vosje. Het advies is om hem verder met rust te laten en niet te voeren".

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel