Nog geen duidelijkheid over vermiste kotter UK58, wel ander wrak gevonden

URK • Di 21 mei 2024 | 15:26 • Dinsdag 21 mei 2024 | 15:26

Een duik naar een wrak dat mogelijk de vermiste kotter UK58 is, heeft zaterdag nog geen duidelijkheid opgeleverd. Dat laat voorzitter Cees Meeldijk van Stichting Onderzoek Maritieme Vermisten weten. Meeldijk wist onlangs de locatie te achterhalen na uitgebreid archiefonderzoek en een nieuwe scan van de zeebodem.

Zaterdagochtend voer een team van acht duikers vanaf Terschelling naar de locatie ten noordwesten van het eiland. Het doel was om duidelijkheid te krijgen of een wrak op de bodem de UK58 is, die sinds 1966 is vermist.

De duikers kwamen rond de middag aan en doken vervolgens naar 25 meter diepte. Alleen belemmerde de bloei van plankton het zicht, zegt Meeldijk: "De duikers kwamen alweer snel omhoog. Ze hebben het schip wel aangeraakt maar zeiden dat ze niks konden zien."

Ander wrak in de omgeving
In de omgeving bleek het zicht iets beter waardoor een onbekend tweede wrak werd gevonden. Of dat ook een Urker kotter is is nog niet duidelijk. "We denken dat dat een ouder schip is, maar ik verwacht wel een Nederlandse kotter", zegt Meeldijk. "Het lijkt op een 'haringlogger'. Daar moeten we verder onderzoek naar gaan doen."

De verwachting is dat plankton over zes weken een minder groot probleem is. "We willen minimaal zes weken mooi weer hebben gehad zodat de planktonbloei achter de rug is." Dan moet een nieuwe poging worden gedaan.

Op zee gebleven
De UK58 verging op 26 januari 1966 met man en muis. Aan boord van het schip zaten vijf opvarenden, van wie vier Urkers. Die zijn bij het ongeluk allemaal 'op zee gebleven'. Naast een half naambordje is er geen spoor meer van teruggevonden.

"Ik ben altijd opgegroeid met het verhaal over een ongeluk waarbij mijn opa en mijn oom om het leven zijn gekomen", zei nabestaande Willem Foppen onlangs al bij Omroep Flevoland.

Lees ook: Na 58 jaar hoopt familie omgekomen vissers rust te vinden

"Die gebeurtenis heeft een enorme impact gehad op ons gezin, maar het was ook een gebeurtenis zonder verhaal. De kotter is verdwenen en de lichamen van de bemanningsleden zijn nooit teruggevonden."

Mysterie
Het is altijd een mysterie gebleven wat er is gebeurd met de UK58, en dat maakt het voor de nabestaanden extra moeilijk. "Er is geen afscheid, geen begrafenis, geen afsluiting in die zin. Het boek is eigenlijk nooit gesloten geweest in onze familie."

De enige fysieke plek die herinnert aan de vijf bemanningsleden zijn hun namen op het Urker vissersmonument.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel