Minister: visstand IJsselmeer herstelt zich, maar uitkopen vissers blijft nodig

URK • Wo 15 mei 2024 | 16:43 • Woensdag 15 mei 2024 | 16:43

Minder visserij in het IJsselmeergebied is nog altijd nodig, maar grote ingrepen hoeven niet meer. Dat blijkt uit een brief van demissionair minister Piet Adema aan de Tweede Kamer. Na tientallen jaren begint de visstand in het water weer te herstellen.

In 2017 dreigde er nog een crisis op het IJsselmeer en Markermeer. De hoeveelheid vis werd desastreus slecht genoemd en er waren te veel vissers met een vergunning.

In 2019 werd een actieplan opgesteld om de visstanden van onder meer snoekbaars, baars, brasem en blankvoorn weer op peil te krijgen en toe te werken naar een duurzame visserijsituatie in 2026.

Uitkoop alsnog nodig
Ondanks het voorzichtige herstel, is het volgens de minister toch nog nodig om een deel van de vissers uit te kopen. Zo'n tien procent van de vergunningen zou ingetrokken moeten worden en dat is volgens de minister minder dan in het actieplan vijf jaar geleden was ingeschat.

Om dit te kunnen realiseren, wordt er een uitkoopregeling opengesteld. De Europese Commissie is daar op 5 februari mee akkoord gegaan. Op 1 juli kunnen vissers gebruik maken van subsidies waarbij ze hun visrechten inleveren in ruil voor een vergoeding.

Vissers kunnen zelf de afweging maken of zij willen deelnemen aan de regeling en of zij dat voor hun hele bedrijf willen doen of slechts voor een (beperkt) deel van hun rechten.

Volgens de Vissersbond is het moeilijk in te schatten hoeveel vissers daadwerkelijk gebruik zullen maken van de nieuwe regeling, omdat de keuze echt aan hen is. Ook is het moeilijk om te zeggen of de visstand positief zal blijven, omdat de visserij zich net als het weer niet op lange termijn laat voorspellen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel