Urk herdenkt vissers die op zee gebleven zijn

URK • Zo 12 mei 2024 | 16:15 • Zondag 12 mei 2024 | 16:15

Met het luiden van de kerkklok begon zaterdagavond de jaarlijkse herdenking bij het vissersmonument op Urk. Waarnemend burgemeester Jan Westmaas hield een korte toespraak, familieleden van vissers die tijdens hun werk op zee om het leven kwamen, legden bloemen en kransen.

Het vissersmonument werd in 1968 door koningin Juliana onthuld. Het stelt een vissersvrouw voor, die nog één keer achterom kijkt naar de zee, de plek waar haar geliefden zijn gebleven.

Namen in marmer
Op 36 marmeren platen staan de 379 namen van hen die tijdens hun werk op het water het leven verloren. De oudste slachtoffers op het monument vielen in 1717, de laatsten in 2019.

In zijn toespraak sprak burgemeester Westmaas over het gemis en verdriet dat na al die jaren blijft. "Maar de tijd en de omarming van de samenleving van hen die gemis en verdriet ervaren, helpt ons naar de dag van morgen."

Visserskoor Crescendo
Na het leggen van bloemen en kransen werd de herdenking afgesloten met een lied van visserskoor Crescendo. Familieleden en genodigden sloten de herdenking af met een informele bijeenkomst in het gemeentehuis.

Lees ook: Deze gedichten laten zien hoe de zeeramp van 1868 een zwarte deken legde over Urk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel