Gorter (64) nog niet klaar met het openbaar bestuur: 'Ik ben overal voor in'
Gerrit Jan Gorter heeft al een paar jaar nagedacht of hij na januari wilde doorgaan als burgemeester van Zeewolde. Hij heeft het ook nog besproken met zijn vrouw, die vorig jaar juli overleed. Uiteindelijk heeft hij besloten niet voor een vierde termijn te gaan, zodat zijn opvolger nog ruim een jaar de tijd heeft om zich tot de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 in te werken.
Dat zegt Gorter in een interview met Omroep Flevoland. De burgemeester kondigde zijn vertrek maandag aan. Eigenlijk had hij het besluit twee weken geleden genomen, maar hij wilde het nog niet bekendmaken. Anders zou dat de aandacht van Lintjesregen, de 4 mei-herdenking en 5 mei-viering wellicht afleiden. Gorter heeft zondagavond fractievoorzitters in de gemeenteraad geïnformeerd.
Nooit een sleur
Gorter is sinds januari 2007 burgemeester van Zeewolde. Al die jaren heeft hij nooit het idee gehad dat het werk een sleur werd en hij dingen voor de zoveelste keer meemaakte. "Er gebeurden elke keer dingen die daarvoor nog nooit waren gebeurd. Elke keer kwamen er nieuwe dingen voorbij, in positieve en negatieve zin. Dat geeft mij energie," aldus Gorter.
Onder Gorter haalde Zeewolde geregeld landelijk het nieuws. Landelijke politici, onder wie Geert Wilders, kwamen inspreken in de gemeenteraad over het geplande asielcentrum. Het datacentrum van Meta en recenter de plannen voor een kazerne van Defensie trokken ook de aandacht.
'Mooie gemeente'
Gorter verklaart die aandacht onder meer doordat Zeewolde een "hele mooie gemeente is, die mooi centraal gelegen is met enorm veel ruimte. Dan wordt daar door Jan en alleman en ook onze regering naar gekeken." Gorter merkt dat zijn telefoonnummer bij menigeen bekend is en hij wordt benaderd.
Tegelijk is Zeewolde niet een gemeente die alles slikt en die je opdrachten kunt geven, maar eentje waarmee je moet overleggen. Dat is een cultuur van nabuurschap die Gorter vanuit Raalte heeft meegenomen, maar ook de cultuur van samen ondernemen.
Gerrit Jan Gorter wil zich na zijn vertrek als burgemeester blijven inzetten voor het verenigingsleven. Hij zal dat niet in Zeewolde doen, om zijn opvolger niet voor de voeten te lopen. Ook gaat hij vrijwel zeker terug naar Raalte, waar zijn familie woont.
Beschikbaar
Omdat Gorter nog maar 64 jaar is als hij vertrekt, gaat hij nog niet met pensioen. Hij blijft beschikbaar voor het openbaar bestuur. Daarmee sluit hij niet uit dat hij als interim-burgemeester kan worden ingezet. "Ik ben overal voor in."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Provinciale politieke partijen laten geld liggen
FLEVOLAND • Zo 23 februari • Zondag 23 februariEen aanzienlijk deel van de fractievergoedingen van partijen in Provinciale Staten blijft onbenut, zo is te lezen in het jaarverslag. Sommige partijen laten zelfs meer dan de helft van hun budget liggen....
-
Een wisselton en een leverworst voor Flevozwammer 2025: Jeldert Oenema
KRAGGENBURG • Zo 23 februari • Zondag 23 februariJeldert Oenema uit het Friese Oudemirdum is zaterdagavond uitgeroepen tot Flevozwammer van 2025 tijdens Gezwam rond de Dam. Een traditie van carnavalsvereniging De Zotte Leeuwkes uit Kraggenburg. De organisatie...
-
Gemeente pakt bruggen in Almere Haven aan om die veiliger te maken
ALMERE • Zo 23 februari • Zondag 23 februariDe gemeente Almere gaat vanaf maandag de brugleuningen van de Noordbrug en De Meent in Almere Haven verhogen. De bruggen voldoen nu niet meer aan de veiligheidsregels. Door de leuningen 70 centimeter...