Jubileum voor trompettist Eddy Schraa, voor de 35e keer blaast hij de Last Post

DRONTEN • Vr 3 mei 2024 | 6:37 • Vrijdag 3 mei 2024 | 6:37

Het is een paar minuten voor acht, op de avond van dodenherdenking. Alle ogen op het Meerpaalplein in Dronten zijn gericht op Eddy Schraa en zijn trompet. In ceremonieel uniform van de Koninklijke Marechaussee blaast Eddy de Last Post. Hij doet dat jaarlijks en dit jaar speelt hij het trompetsignaal zelfs voor de 35e keer.

Schraa was er vroeg bij. De eerste keer dat hij de Last Post blies, was in 1984. De trompettist was toen nog maar veertien jaar oud. In de jaren die volgenden, heeft hij de Last Post een paar keer gemist, maar 2024 wordt dus zijn jubileum.

Lees ook: Zo herdenkt Dronten al 60 jaar de oorlog

Waarom Schraa destijds gevraagd is, weet hij niet meer. Er werd een trompettist gezocht en het oog viel op de jonge Drontenaar. In de jaren die volgden, veranderde de locatie van dodenherdenking en werd het monument aangepakt. Maar in grote lijnen bleef de ceremonie gelijk. De herdenking van 2020 is Schraa bijgebleven. Vanwege corona was die editie anders dan alle voorgaande jaren.

Eddy Schraa in 2020

Corona
Schraa stond met zijn trompet op een leeg Meerpaalplein. Burgemeester Jean Paul Gebben, diens vrouw en twee vertegenwoordigers van de 4 mei-herdenking waren aanwezig. De leegte maakte enorme indruk op de trompettist. Het jaar erna werd dodenherdenking nog steeds kleinschalig gehouden. Toen waren er wel een paar muzikanten. Schraa speelde die dag het Wilhelmus samen met zijn zoon.

De trompettist is blij dat het Meerpaalplein tegenwoordig weer vol staat met publiek. Daar speelt hij liever voor. "Als er maar honderd man staat, dan zie je honderd individuen. En staat er zesduizend man, dan zie je gewoon een menigte. Dat speelt makkelijker."

Eddy Schraa in de jaren 90

Last post of Taptoe?
Het signaal dat Schraa in Dronten blaast, wijkt af van dat in de rest van Nederland. Bij de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam wordt het Taptoe-signaal geblazen, in Dronten speelt Schraa de Last Post.

Dat heeft volgens Schraa te maken met de airgunners die jarenlang in Dronten kwamen. Deze geallieerde boordschutters woonden de herdenking in Flevoland bij. De Last Post is het internationale trompetsignaal bij herdenkingen. Omdat er veel Britse gasten waren, is in Dronten voor dat signaal gekozen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel