Vrijwilliger Joke werkt al tien jaar in het hospice: 'Het geeft voldoening'

DRONTEN • Do 2 mei 2024 | 6:18 • Donderdag 2 mei 2024 | 6:18

Voldoening. Dat geeft werken in het Hospice Dronten de 66-jarige Joke Klevant Groen. Zij is één van de 110 vrijwilligers die dag en nacht klaarstaan voor de vier mensen die in het hospice hun laatste levensfase ingaan.

Vrijwilliger Joke werkt er al zo'n tien jaar. Honderden mensen heeft ze voorbij zien komen. Eerst deed ze het werk in het hospice nog naast haar werk als kraamverzorger en in de thuiszorg. Daar is ze inmiddels mee gestopt.

De vrijwilligers doen 'van alles' in het huis. "De was, het ontbijt, noem maar op." Ook zijn er vrijwilligers die de administratie doen of juist de tuin bijhouden.

Joke begon met het werken in het hospice, omdat ze iets wilde doen voor anderen. "Ik ga echt altijd blij terug naar huis. Ik denk altijd: yes ik heb iets kunnen doen. Al is het iets kleins, een ontbijtje maken, kamer opruimen. Maakt niet uit. Alles wat je kunt bijdragen in iemands welzijn in dit laatste stukje. Dat geeft voldoening."

Ook ruimte voor humor
Voor mensen die in het hospice komen is het meestal hun laatste plek voordat ze overlijden. Daarom ben je als vrijwilliger veel met de dood bezig. Vrijwilliger Joke vindt dat niet moeilijk. Ze kan dat goed van zich af laten glijden.

"Mensen denken altijd: hier gaan mensen sterven. Dat is heel verdrietig. Dat zal niemand ontkennen. Tegelijkertijd speelt het gewone leven zich hier ook af. De gasten hebben nog steeds humor. Die kunnen nog steeds een geintje uithalen met elkaar. Ook hebben we nog steeds goede gesprekken."

Steeds drukker in het hospice
Hospices zijn steeds meer in trek, bleek uit een rondgang van Omroep Flevoland. Dat merkt Joke ook. "Soms waren er nog weleens bedden leeg. Tegenwoordig zijn altijd alle vier bedden bezet."

Zelf heeft Joke ook te maken gehad met het hospice. Haar schoonvader heeft een tijdje in het huis gezeten. "Je wilt niet weten hoe fijn dat was."

De vrijwilligers willen graag meer gasten verzorgen. Toch is dat niet zomaar mogelijk. "Daar is op dit moment geen ruimte voor in dit pand," zegt manager Lydia van Renselaar. De wens is om Hospice Dronten uiteindelijk uit te breiden naar zes kamers.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel