Steeds meer Flevolanders willen hun laatste levensfase in een hospice doorbrengen

FLEVOLAND • Ma 29 april 2024 | 7:00 • Maandag 29 april 2024 | 7:00

De vraag naar hospicezorg groeit in heel Flevoland en zal naar verwachting blijven stijgen, volgens hospices en bijna-thuis-huizen in de regio. De toename in aanvragen dwingt hen ertoe om na te denken over uitbreidingen.

Omroep Flevoland heeft een rondvraag gedaan bij de vier hospice-voorzieningen in de provincie. Er zijn wachttijden bij bijna alle hospices of bijna-thuis-huizen. Hierdoor is er behoefte aan meer plekken in Almere en Dronten. Noordoostpolder-Urk zou ook willen uitbreiden, maar ziet daar voorlopig nog geen mogelijkheid voor. Lelystad heeft geen plannen om uit te breiden.

Behoefte aan hospicezorg
De vergrijzing neemt toe en daardoor is er steeds meer behoefte aan hospicezorg. Het aantal 80-plussers in de provincie zal in de komende jaren verdrievoudigen en tegelijkertijd is er een tekort aan zorgverleners en mantelzorgers.

Hospicezorg helpt mensen in de laatste levensfase en hun naasten in een huiselijke omgeving. In een hospice is er dag en nacht professionele hulp aanwezig, terwijl bijna-thuis-huizen worden gerund door vrijwilligers die dagelijkse taken op zich nemen. Voor verpleegkundige taken komen professionals langs.

Wachtlijsten
De vier hospices zien een stijging in het aantal aanvragen. In Almere en Dronten is er een wachtlijst die blijft groeien. "Voorheen hadden we nog wel eens kamers leeg staan, maar vooral het afgelopen jaar is de kamerbezetting enorm gestegen", vertelt coördinator Lydia van Renselaar van Hospice Dronten.

Bij hospice Noordoostpolder-Urk is er geen lange wachtlijst, "Maar de appartementen zijn afgelopen periode wel redelijk veel bezet geweest", zegt voorzitter Jan Ernst Nagel. Ook Hospice Lelystad ligt tegenwoordig vaker vol, maar heeft geen lange wachtlijst.

Reden van de groei
Coördinator Lydia van Renselaar van Hospice Dronten heeft een verklaring voor de stijging: "Het heeft te maken met de dubbele vergrijzing. Bovendien blijven mensen langer thuis wonen en gaan ze niet naar een verzorgingstehuis. Als ze dan echt ziek worden, wordt er gedacht aan een hospice." Volgens Anton Zuure van Hospice Almere heeft de toename onder meer te maken met de groei van de stad.

Hospice Lelystad ‘t Hofje ziet ook nog een andere ontwikkeling: "We zien dat mantelzorgers steeds vaker overbelast zijn." Ernst Nagel van Bijna Thuis Huis Noordoostpolder-Urk kan zich hierin vinden. "Het aantal mantelzorgers zal in de toekomst afnemen, waardoor de druk op palliatieve zorg steeds groter wordt."

Meer plekken nodig
Almere heeft de ambitie om uit te breiden door de groeiende vraag. "De grote wens is het uitbreiden op korte termijn", legt Anton Zuure van Hospice Almere uit. Dat zou een uitbreiding van de huidige vijf kamers naar ongeveer acht of negen kamers zijn.

Hospice Dronten wil ook uitbreiden, maar volgens Van Renselaar kost dat tijd. Noordoostpolder-Urk heeft ook belangstelling voor extra plekken, maar dat gaat niet zo makkelijk volgens Nagel: "Het zou prachtig zijn als we dat kunnen bieden, maar dat valt of staat met het aantal vrijwilligers." Omdat zij, net zoals veel andere hospices en bijna-thuishuizen afhankelijk zijn van vrijwilligers, zit een uitbreiding op korte termijn er niet in.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel