Ombudsman: Almeerders zijn klaagmoe
Almeerders zijn 'klaagmoe'. Dat schrijft de Ombudsman Metropool Amsterdam, waar ook Almere onder valt, in zijn jaarverslag 2023. "Als we bellen met de gemeente worden we niet teruggebeld", krijgt ombudsman Munish Ramlal te horen. "Daarom zeggen Almeerders, ik heb geen trek en ik dien geen klacht in."
Het aantal klachten dat de ombudsman in 2023 ontving van Almeerders is laag. De stad heeft 225.000 inwoners en er werden maar 166 klachten ingediend. Een deel van de klachten was door de gemeente zelf nog niet behandeld. Daar moet je je als klager eerst melden voordat je bij de ombudsman aanklopt.
Minder vertrouwen
Volgens Ramlal verliezen veel inwoners van de stad hun vertrouwen in overheidsinstanties. "Ik heb een belafspraak met de gemeente, maar ik kom er gewoon niet door", krijgt hij te horen. Ook klagen Almeerders dat ze niet worden teruggebeld als dat wel beloofd is. Volgens de ombudsman is er sprake van een vermindering van het vertrouwen van de Almeerders in de gemeente.
De meeste klachten die de ombudsman vorig jaar uit Almere ontving gingen over groenbeheer, de openbare ruimte en parkeren. Opvallend is het feit dat er zestien klachten binnen kwamen over stedelijke ontwikkeling. Dat is ten opzichte van de andere gemeenten in de regio Amsterdam, relatief veel. "Dat komt waarschijnlijk omdat Almere een groeigemeente is", zegt Ramlal.
Ook kreeg de ombudsman een dertigtal klachten die betrekking hebben op de zorg. Maar er zijn ook signalen over uitkeringen, woningurgenties, toeslagen en kwijtschelding.
Zorgelijk
Zorgelijk noemt Ramlal de sociaal-maatschappelijke problematiek in Almere zoals werkloosheid, (jeugd)criminaliteit, eenzaamheid, schulden, dakloosheid, huiselijk- en seksueel geweld en opvoedings- en verslavingsproblematiek.
Uitgebreid onderzoek deed de ombudsman naar klachten over inspraak van inwoners van de wijk Nobelhorst. Daar bleek dat de gemeente Almere de verwachting van de bewoners van de wijk om betrokken te worden bij het reilen en zeilen van de buurt niet waarmaakt.
Meer burgerparticipatie
In het jaarverslag staat dat het thema burgerparticipatie breder speelt in Almere. "Een deel van de inwoners wil graag betrokken worden bij plannen en ontwikkelingen in de stad en vooral in hun buurt. In september 2023 dienden elf bewonersgroepen een petitie in waarin zij de gemeente oproepen tot meer burgerparticipatie en hun zorgen delen over een groeiende kloof tussen inwoners en de gemeente."
Overigens heeft de ombudsman gemerkt dat inwoners de gemeentelijke organisatie zelf ook onvoldoende wisten te vinden. "We hebben daarom afgelopen jaar voor het eerst een Ombulance ingezet," vertelt Ramlal. "Dat is een voertuig waarmee we langsgaan in de metropoolgemeenten en inloopspreekuur op locatie houden."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Staatssecretaris pessimistisch over financiering Lelylijn: 'Moeten realistisch blijven'
FLEVOLAND • Do 21 november • Donderdag 21 novemberStaatssecretaris Chris Jansen van Openbaar Vervoer en Milieu ziet maar weinig mogelijkheden om de aanleg van de Lelylijn te financieren. Dat blijkt uit antwoorden die Jansen heeft gegeven op Kamervrag...
-
Meer elektriciteitshuisjes in Almeerse wijken, 'bezwaar maken niet mogelijk'
ALMERE • Do 21 november • Donderdag 21 novemberAlmeerse wijken krijgen meer elektriciteitshuisjes en dikkere stroomkabels. Dat hebben de gemeente Almere en Liander afgesproken om het stroomnetwerk in de stad te verstevigen. Liander bepaalt de loca...
-
Auto in Zeewolde vernield met vuurwerk, buurt staat voor een raadsel
ZEEWOLDE • Do 21 november • Donderdag 21 novemberBewoners aan de straat Heggemus in Zeewolde werden donderdagochtend opgeschrikt door een harde knal. Iets na half zes 's ochtends werd een auto vernield door een explosie. Iemand zou de ruit van de au...