Ombudsman Almere wil zich meer laten zien in de stad
Zich meer laten zien in Almere. Dat is het doel van ombudsman Munish Ramlal. Hij is nu twee jaar ombudsman in een groot deel van de Metropoolregio Amsterdam. Daar valt Almere ook onder. Toch heeft hij het idee dat niet altijd iedereen in Almere bewust is van wat hij voor hen kan betekenen. "Ik hoop heel erg dat Almeerders weten dat er een ombudsman is."
Als Almeerder kan je bij hem terecht als je een conflict hebt met de gemeente en er samen niet uitkomt. Ramlal, gepromoveerd jurist, organiseert daar bijvoorbeeld spreekuren voor. "26 oktober is de volgende. Dan kom ik met de 'ombulance' naar hen toe en ook sta ik af en toe op de markt." Ombulance is de naam die Ramlal heeft gegeven aan de auto waarmee hij rondrijdt. Daar staat groot op dat deze van de ombudsman is.
Ramlal zegt dat het belangrijk is dat Almeerders altijd eerst naar de gemeente gaan als ze een probleem hebben, voordat ze hem inschakelen. De ombudsman kan dan vervolgens helpen om tot een oplossing te komen. Ramlal heeft namelijk meer bevoegdheden dan de 'gewone' Almeerder. "Een ombudsman heeft wettelijke bevoegdheden. Als ik zeg tegen de gemeente: geef alle informatie aan mij, dan moet de gemeente meewerken. Dan kan ik heel goed beoordelen of de klacht van de Almeerder ook klopt." Van een boete tot veranderingen in de wijk
Ombudsman Ramlal komt van alles tegen in Almere. "Denk aan dingen zoals dat je een brief krijgt van de gemeente die je niet snapt. Je belt naar de gemeente om uitleg te krijgen, maar snapt het nog steeds niet en krijgt ineens een boete. Daar kan de ombudsman je mee helpen."
Ook wat ingewikkeldere zaken, zoals een inspraaktraject over de vernieuwing van de wijk zijn dingen waar hij onderzoek naar kan doen. "Denk aan Nobelhorst, waar bewoners ontzettend boos zijn over hoe de gemeente dat aanpakt. Dat is typisch iets voor een ombudsman."
'De hele dag bezig met problemen'
Als ombudsman ben je de hele dag door bezig met andermans problemen. Toch ziet Ramlal dat zelf niet als probleem in zijn werk. "Het is een hele leuke baan. De hele dag heb je emoties rond je heen, iedereen is boos op elkaar. Maar daardoor krijg je wel een echt gesprek. Om dan uiteindelijk een brug te creëren tussen de Almeerders en de ambtenaren, dat vind ik ontzettend leuk om te doen."
Munish Ramlal hoopt eigenlijk dat de ombudsman niet meer nodig hoeft te zijn. "Dat klinkt een beetje gek. Maar als de relatie goed is tussen de gemeente en de Almeerder, dan is een ombudsman niet nodig. Dat is uiteindelijk mijn ambitie."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Staking legt treinverkeer in ochtendspits plat in Flevoland
FLEVOLAND • Vr 22 november • Vrijdag 22 novemberTreinreizigers die vanuit Flevoland naar Zwolle of het noorden willen reizen, hebben vanochtend pech. Door een staking bij spoorbeheerder ProRail rijden er geen treinen van, via en naar Zwolle. Daarna...
-
Initiatiefgroep Lelylijn vindt financieringseis voor nieuwe spoorlijn 'flauwe kul'
FLEVOLAND • Vr 22 november • Vrijdag 22 novemberWim van Wegen van de initiatiefgroep Lelylijn vindt het maar 'flauwe kul' dat er eerst zicht moet zijn op driekwart van de financiën, voordat er verder kan worden gegaan met de aanleg van de Lelylijn....
-
Oud wordt nieuw in Dronten: transformatie van bedrijventerrein De Noord tot woonwijk Hanzekwartier krijgt vorm
DRONTEN • Vr 22 november • Vrijdag 22 novemberAls je over De Noord in Dronten rijdt, zie je allemaal bedrijvigheid. Waar aan de ene kant van de weg nog oude bedrijfspanden staan, verrijzen aan de andere kant spiksplinternieuwe appartementencomple...