Kransen en vaandel, Flevo-Scouts oefenen voor 4 mei

DRONTEN • Di 30 april 2024 | 6:45 • Dinsdag 30 april 2024 | 6:45

Een rij kransen staat klaar op het Meerpaalplein. De burgemeester, ambassadepersoneel van geallieerde landen, hoge militairen... allemaal leggen ze een krans bij het Vliegersmonument. De krans wordt ze aangereikt door bevers, welpen en scouts van de Flevo-Scouts in Dronten. Zij zorgen ervoor dat de kranslegging zonder problemen verloopt.

Een soepele herdenking is het resultaat van goed oefenen. Voor het clubhuis in het Wisentbos repeteerden de scouts daarom eerst al met een oefenkrans. Voor een dag was het binnenplein van het clubhuis het 'Meerpaalplein'.

Zo konden de kleinste scouts alvast ervaren hoe het straks zal zijn op het 'echte' Meerpaalplein. Jolieke de Regt van de Flevo-Scouts helpt de jonge leden op weg. Zo moeten de kransgevers leren om ruimte te maken voor de kranslegger. Vervolgens wachten ze tot hij of zij klaar is. En dan lopen ze samen het plein af.

Het aangeven van een krans, dodenherdenking 2023

Grote kransen, kleine bloemstukken
Op 4 mei, aan het begin van de avond, komen de Flevo-Scouts al aan op het Meerpaalplein. Daar leggen zij de kransen op de juiste volgorde. De jonge bevers en welpen krijgen de lichtere kransen, de scouts en de leiding dragen de zwaardere exemplaren.

Na afloop krijgen de nieuwste deelnemers een embleem. Daarop staat het logo van de airgunners, met daaronder 'Dronten' geschreven. De scouts mogen dit ereteken op hun uniform bevestigen. De broers Ivan en Jos hebben al zo'n embleem en ook dit jaar staan ze weer op het Meerpaalplein.

De broers vinden het bijzonder om op het plein te staan. "Het gebeurt niet zomaar", vertelt Jos. Broer Ivan somt op wat de scouts moeten doen: Stil staan, netjes staan, kransen leggen en kransen aangeven.

Lees ook: Zo herdenkt Dronten al 60 jaar de oorlog

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel