VV Zeewolde pakt scheidsrechterstekort praktisch aan, KNVB investeert 2,5 miljoen euro

FLEVOLAND • Za 20 april 2024 | 16:04 • Zaterdag 20 april 2024 | 16:04

Het scheidsrechterstekort proberen ze bij VV Zeewolde praktisch op te lossen. Seniorenteams moeten elkaars wedstrijden verplicht fluiten en er zijn ook cursussen om spelers bewust te maken van agressief gedrag tegenover andere spelers en scheidsrechters, zodat het fluiten wat aangenamer wordt. Voetbalbond KNVB investeert sinds vorig jaar al 2,5 miljoen euro om clubs te ondersteunen in de opleiding van nieuwe scheidsrechters.

Sinds de coronacrisis merkt voorzitter Ger Blom van VV Zeewolde dat er minder aanwas is van nieuwe scheidsrechters. "Terwijl ook de KNVB steeds minder scheidsrechters beschikbaar stelt voor wedstrijden." Wel heeft de voetbalbond geld beschikbaar gesteld dat clubs kunnen gebruiken voor hulp bij het opleiden van scheidsrechters. "Maar dan heb je niet ineens scheidsrechters", zegt Blom.

Daarom werken ze al enkele jaren met een systeem waarbij de senioren elkaars wedstrijd moeten fluiten. Blom: "Doen ze dat niet, dan hebben ze bij hun eigen wedstrijd ook geen scheidsrechter." Dat werkt, al is het niet voldoende om alle wedstrijden 'gedekt' te krijgen. "Bij 95 procent van de wedstrijden lukt het een scheidsrechter te vinden. Het blijft elke week spannend met de roosters."

Rollenspellen
Tegelijkertijd organiseert de club avonden waarbij jonge spelers bewust worden gemaakt van agressief gedrag. Ze doen onder meer rollenspellen, zegt Blom. "Ik denk dat dat ook het belangrijkste is, dat je direct feedback krijgt op gedrag. Dat het niet goed voelt als je te dicht op iemand staat." Blom hoopt dat de spelers zich daardoor meer kunnen inhouden, en het voor een scheidsrechter ook leuker wordt om te fluiten.

Scheidsrechter Rob Mulder ziet de verruwing op het veld. Hij maakt ook vaak mee dat ouders zich met de wedstrijd bemoeien. "Die roepen dan kleinerend naar zo'n jonge beginnende scheidsrechter: 'hé jochie, je snapt er geen barst van!' Dan is de prikkel om een volgende wedstrijd te gaan fluiten een stuk minder of misschien wel helemaal weg."

Mulder denkt dat sommige ouders - net als de spelers - ook wel een avond kunnen gebruiken om om te gaan met agressiviteit. Lachend: "Maar dat wordt het wel heel veel geld dat de KNVB moet betalen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel