Laatste dodenherdenking in Stadspark, 'te klein geworden'
Sinds hij in 1973 in Lelystad kwam wonen, heeft hij geen enkele dodenherdenking in het Stadspark in Lelystad overgeslagen. Toch vindt Fred van der Zwan het niet erg dat zaterdag de herdenking voor het laatst op die plek wordt gehouden. Van der Zwan is oud-voorzitter van het 4-mei comité in Lelystad en oud-militair.
Volgens hem is de huidige locatie te klein geworden, maar tegelijkertijd is hij ook niet tevreden over de nieuwe herdenkingsplek. Vanaf volgend jaar moet de herdenking plaatsvinden op een plateau in het water van het Zilverpark. Bij grote drukte is die locatie volgens hem niet veilig.
En het is juist vanwege veiligheid dat Van der Zwan blij is dat er afscheid wordt genomen van de herdenking bij het oorlogsmonument in het Stadspark. "Toen dit gebouwd werd, was Lelystad alleen aan de oostkant. Nu met het westgedeelte erbij is er te weinig plek voor zoveel mensen". Dat de locatie te klein is geworden, is niet alleen vervelend voor de bezoekers, maar heeft in het verleden ook geleid tot onveilige situaties. "De hulpdiensten probeerden iemand die onwel was geworden af te voeren, maar dat lukte toen niet. We moeten echt zorgen dat we ongelukken voorkomen."
Dwangarbeid
Van der Zwan was niet alleen als oud-voorzitter van het 4-mei comité betrokken bij de dodenherdenking, hij heeft ook een persoonlijke band met de oorlog. Zo ligt een oom van hem begraven in het Ereveld in Loenen. Die werd opgepakt bij een razzia en moest, net als honderdduizenden Nederlanders, onder dwangarbeid aan het werk in Duitsland. "Hij is daar aan uitbuiting en ziekte uiteindelijk overleden."
Ook vijf achterneven van Van der Zwan overleefden de oorlog niet. Ook zij werden na een razzia meegenomen om te werken in Duitsland. Uiteindelijk zijn het niet de Duitsers, maar de Engelsen die een einde maken aan hun levens. "De Engelsen bombarderen de plek waar ze sliepen, terwijl ze het gemunt hadden op de plek waar ze werkten." Nieuwe herdenkingsplek
Volgend jaar zal de dodenherdenking plaatsvinden in het Zilverpark. Daar wordt een nieuw herdenkingsmonument gebouwd. Onderdeel hiervan is een cirkelvormig platform op het water, waar de herdenking gehouden zal worden.
Van der Zwan is dus ook niet te spreken over de nieuwe locatie. "Als daar een hele hoop mensen bij elkaar zitten, is de kans aanwezig dat er iemand in het water valt. Dan hebben we nog steeds niet de veiligheid tijdens de herdenking bevordert."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Reddende engeltjes in Almere en zelfgemaakte pokébowls op Urk, dit zijn de best bekeken berichten op sociale media
FLEVOLAND • Do 26 december • Donderdag 26 decemberHet jaar loopt op z'n einde, een mooi moment om terug te blikken op wat jullie het meest heeft beziggehouden op onze sociale media zoals Instagram, Facebook en TikTok. Van opmerkelijk nieuws tot hartv...
-
Opladen van elektrische auto moet bij meer Urker huishoudens mogelijk worden
URK • Wo 25 december • Woensdag 25 decemberUrkers met een huis zonder oprit moeten hun elektrische auto voor de deur kunnen opladen. Dat wil de gemeente Urk voor een jaar, onder voorwaarden, toestaan. Het moet ervoor zorgen dat Urkers kunnen b...
-
Iets minder geld in het laatje bij kerstcollecte Urk, toch dankbaarheid voor donaties
URK • Wo 25 december • Woensdag 25 decemberBij de kerstcollecte op Urk is dit jaar net geen 140.000 euro opgebracht. Dat is iets minder dan het recordbedrag van vorig jaar. De terugkerende actie op eerste kerstdag is een initiatief van de Inte...