Stel uit Almere hoort jaren cel tegen zich eisen voor witwassen en valsheid in geschrifte

ALMERE • Do 18 april 2024 | 7:05 • Donderdag 18 april 2024 | 7:05

Een stel uit Almere moet als het aan het OM ligt jaren de cel in voor het medeplegen van witwassen en valsheid in geschrifte. De 38-jarige Nick G. en de 32-jarige Esana L. zouden via het timmerbedrijf van G. tonnen hebben witgewassen en rekeningen hebben gestuurd voor werkzaamheden die nooit zijn verricht.

Een tip via Meld Misdaad Anoniem bracht de politie in augustus 2019 op het spoor van het stel. In de melding werden L. en G. in verband gebracht met hennepteelt. Ze zouden meerdere bedrijfspanden bezitten waarin wiet wordt verbouwd.

Ook benoemde de melder dat het timmerbedrijf van G. enkel als dekmantel werd gebruikt en wees hij op het riante uitgavenpatroon van het stel. Volgens de melder stonden er drie dure paarden in de manege. Later volgden meerdere meldingen door het Team Criminele Inlichtingen dat de zaak verder onderzocht.

Half miljoen aan contanten
Op 15 februari 2022 werden er zes invallen gedaan. De politie doorzocht de woning van L. en G. en vond daar een half miljoen euro aan contanten. De biljetten waren in gevacumeerde bundels verstopt, in de kledingkast van G.’s zoon.

G. had de kledingkast zelf getimmerd en er een verstopplek in gemaakt, naar eigen zeggen omdat hij dat eens voorbij had zien komen in een filmpje en hem dat zelf ook wel leuk leek om te maken. Van wie het geld was, wilde hij in de rechtbank niet zeggen. “Ik wil niet meer problemen”, deelde hij de rechters mee.

Topje van de ijsberg
Volgens de officier van justitie zit er een groter verhaal achter. Nick zit groot in de hennephandel, stelde hij woensdag in de rechtbank in Lelystad. Het is zijn vriendin die door valse facturen de boekhouding doet. Het witwassen gebeurt via verschillende wegen. Nick en zijn vriendin leiden een leven in luxe. Ze maken dure reizen, hebben een groot mooi huis en rijden in luxe auto’s.”

Zo zouden ze geld hebben witgewassen via twee dure paarden die L. gebruikt voor haar bedrijf. Het derde paard waar de melder van Meld Misdaad Anoniem het over had, zou van haar ouders zijn. L. geeft onder meer rijles. “Die paarden alleen al zijn tonnen waard”, schetste de openbaar aanklager.

Spookfacturen
Daarnaast zou het witwassen gebeurd zijn via het timmerbedrijf van G. Hij stuurde facturen voor werkzaamheden die hij nooit zou hebben verricht. Medewerkers van die bedrijven zeiden hem en zijn klusbedrijf niet te kennen. Ze hadden soms zelfs een rekening van hem afgewezen of trokken bij hun baas aan de bel, omdat ze de facturen en het klusbedrijf niet konden plaatsen.

Maar de hoogste baas, een opdrachtgever die meerdere bedrijven bezat waar G. zaken mee zou hebben gedaan, gaf dan opdracht de rekeningen alsnog te betalen. Die hoogste baas was een bekende van G.

G. had voor elke vermeende valse factuur die op de tenlastelegging stond wel een verklaring. Soms zou hij een andere zzp’er hebben gevraagd de klus te klaren in zijn plaats. Een andere keer kon hij het werk vanuit huis doen, want dan betrof het controles van bouwtekeningen en plattegronden. Dat hij dan niet op een bouwplaats was geweest, was volgens hem logisch.

Vraagtekens
De rechtbank bleef vragen houden bij zijn verhaal. De politie zou in de werkplaats bij zijn huis gereedschap hebben gevonden dat nauwelijks zou zijn gebruikt. Aankoopbonnen kon hij niet overleggen. Volgens G. is hij gewoon zuinig op zijn spullen en gebeurde het ook wel eens dat hij gereedschap voor zijn verjaardag kreeg of dat er iets achterbleef op de bouw.

Het was de bank ook opgevallen dat G. nauwelijks activa in zijn jaarrekeningen had staan, terwijl die volgens ABN AMRO bij een doorsnee klusbedrijf wel zouden worden verwacht. Klus- en bouwmaterialen als boormachines, zaagmateriaal, specialistisch gereedschap: het ontbreekt allemaal in de financiële stukken van G. Voor het OM is dit nog een aanwijzing dat het timmerbedrijf slechts een façade was.

ABN AMRO deed onderzoek naar de financiën van G., omdat hij volgens het OM ook op basis van valse bedrijfsgegevens een hypotheek aanvroeg.

Onwetendheid
L. zou niets hebben geweten van het grote geldbedrag dat in haar huis verstopt lag en zou ook niets te maken hebben gehad met het bedrijf van haar partner. Dat facturen vanaf haar e-mailadres naar klanten werden gestuurd, kwam volgens haar omdat haar e-mailprogramma als standaard stond ingesteld op de laptop waar beiden op werkten.

“Ik heb hem ook gezegd dat ik het irritant vond dat ik steeds berichten voor hem binnenkreeg en dat hij het zelf moest gaan regelen”, zei ze tegen de rechters.

Eis
Volgens het Openbaar Ministerie was de rol van L. ‘minstens zo bepalend’ en wist ze heel goed dat ze zich in criminele kringen begaf. Voor het medeplegen van witwassen en het plegen van valsheid in geschrifte vroeg de officier van justitie haar een celstraf op te leggen van 36 maanden met aftrek van de tijd die ze in voorarrest doorbracht.

G. hoorde een celstraf van 40 maanden tegen zich eisen met aftrek van voorarrest. “Hij was een beroepscrimineel die vanaf 2011 nooit legaal inkomen heeft genoten, maar enkel inkomsten vergaarde met criminele activiteiten”, zei de officier van justitie.

Ook vindt het OM dat het stel een bedrag van 547.000 euro moet worden ontnomen. Dat zijn de inkomsten die G. met zijn klussenbedrijf tussen 2016 en 2022 binnenhaalde voor werkzaamheden die hij niet zou hebben verricht.

Voor G. komt daar een bedrag van 160.000 euro bij, de geschatte overwaarde van het huis waar het stel in woont. Dat wil het Openbaar Ministerie hem ontnemen, omdat hij voor het verkrijgen van de hypotheek voor die woning eveneens gebruik gemaakt zou hebben van valse papieren en gegevens.

De rechtbank doet op 29 mei uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel