Lang vermiste Urker kotter UK-58 mogelijk teruggevonden: 'Informeren nabestaanden heftig'

URK • Vr 12 april 2024 | 15:24 • Vrijdag 12 april 2024 | 15:24

Na bijna zestig jaar vermist te zijn geweest, lijkt er een spoor van de Urker kotter UK-58 Ex Mare Gratia te zijn gevonden. De stichting Onderzoek Maritieme Vermisten meldt dat er een wrak is gevonden dat erg lijkt op een kotter, op de bodem van de Noordzee ten noorden van Vlieland.

Dat is ongeveer de plek waar het schip in 1966 zou zijn vergaan. Volgens Cees Meeldijk van de stichting kan het dan ook bijna niet anders dan het gaat om de UK-58. "Het verhaal klopt gewoon", zegt hij. "In ieder geval genoeg voor ons om de nabestaanden te informeren." Om de vondst te bevestigen wil hij wel graag zelf nog een duik organiseren.

Leeft nog altijd
Aan boord van het schip zaten vijf opvarenden, onder wie vier Urkers. Die zijn bij het ongeluk allemaal 'op zee gebleven'. Het heeft de nabestaanden altijd beziggehouden, zegt Meeldijk. Zo erg zelfs, dat ze de stichting hebben benaderd hebben met de vraag of er een zoektocht opgezet kan worden.

"Daar heb ik dan wel aanknopingspunten voor nodig", zegt Meeldijk. Hij is met de nabestaanden om tafel gaan zitten, en heeft alle informatie opgevraagd die ze hebben. Ook is hij binnen de visserijwereld gaan rondvragen over wat er allemaal bekend is over de UK-58.

Lees ook: Urk herdenkt vissers die op zee zijn gebleven

De gouden tip kwam uiteindelijk vanuit het archief van de Raad van de Scheepsvaart. De kotter heeft nog contact gehad met een ander schip, de HD-14, vertelt Meeldijk. "Daaruit bleek dat de UK-58 twee netten heeft verspeeld en met een zware zak voer."

Scans uit de jaren '80
Het schip heeft toen zijn positie doorgegeven, en vanaf daar kon de stichting gaan zoeken. Op een scan van de zeebodem uit de jaren '80 bleek een wrak te zijn gevonden dat qua lengte met de kotter overeenkwam.

Maar de kwaliteit van die scan was niet goed genoeg om een conclusie te kunnen trekken. "We hebben aan Rijkswaterstaat laten weten dat dat stuk van de zeebodem met spoed opnieuw gescand moet worden." Er was een schip in de buurt dat dat kon doen.

Vervolgonderzoek
Op basis van die scan concludeert Meeldijk nu dus dat het bijna niet anders kan dan dat de UK-58 op die plek ligt. Het informeren van de nabestaanden omschrijft hij als een heftig moment. "Dat was natuurlijk heel emotioneel."

Op een later moment wil de stichting nog de Noordzee induiken om absoluut zeker te zijn dat het gaat om de Urker kotter. Maar dat kost geld, zegt Meeldijk. "En we hebben nog wel meer locaties die we af willen gaan, dus dat gaat in de kosten lopen."

Hij hoopt daarom dat mensen willen helpen bij het opsporen van maritiem vermisten. Dat kan door geld te doneren aan stichtingen zoals die van hemzelf. Maar er zijn ook andere manieren: "Nabestaanden kunnen bijvoorbeeld dna afstaan. Dat helpt bij het identificeren van wrakken."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel