Urk herdenkt vissers die op zee zijn gebleven

URK • Vr 12 mei 2023 | 16:11 • Vrijdag 12 mei 2023 | 16:11

Het vissersmonument op Urk bestaat 55 jaar en staat op een prominente plek in het vissersdorp. Het beeld van een vissersweduwe is omgeven door een muur waarop 36 marmeren platen hangen.

Op de platen staan namen van 369 vissers die door de jaren heen zijn omgekomen tijdens hun werk op zee. Het monument werd in 1968 door de toenmalige koningin Juliana onthuld. Net als elk jaar worden de omgekomen vissers morgen herdacht.

Eén van de nabestaanden is de Urker wethouder Willem Foppen. Hij verloor zijn 41-jarige broer Jochem in 2019 toen de UK-165 ten onder ging in de Noordzee bij Texel. Het lichaam van zijn broer is teruggevonden en ligt begraven op Urk.

'Immense indruk'
De wethouder is vernoemd naar zijn opa Willem Foppen die in 1966 samen met zijn oom Klaas Foppen ook op zee waren gebleven. Van hen is nooit iets teruggevonden. Foppen zegt regelmatig naar het monument te gaan : "Dat is toch een moment van bezinning. Over het water kijken, kijken naar de namen die op de stenen staan, de mensen die zich ook ingezet hebben voor Urk, ervoor gezorgd hebben dat er brood op de tafel kwam en die daarbij zijn omgekomen. Ja, dat maakt toch altijd steeds weer opnieuw een immense indruk op mij."

Historicus Marjanne Romkes-Foppen is al jaren geïnteresseerd in de geschiedenis van vissersmonument op Urk. Volgens haar gaat het om een uniek monument en een unieke jaarlijkse herdenking: "Dat komt door de hechtheid van de Urker gemeenschap. Ieder Urker familie kent wel iemand of heeft een familielid die op dit vissersmonument staat."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel