Permanent wonen in een recreatiewoning: lees hier wat wel en niet mag in de provincie
Een dwangsom opgelegd krijgen omdat je permanent op een bungalowpark verblijft. De bestuursrechter heeft deze week geoordeeld dat de gemeente Zeewolde terecht een dwangsom van 25.000 euro mag opleggen aan een stel dat permanent op een bungalowpark woont. Begin dit jaar dreigde de gemeente Urk ook met een dwangsom bij personen die permanent op ’t Urkerbos verblijven. Gemeenten zitten in de maag met mensen die een recreatieverblijf als hoofdwoning gebruiken.
Het zomerrecreatieseizoen gaat beginnen en daarmee stromen ook de vakantieparken in de provincie weer vol. Toch zijn er ook plekken waar mensen het jaar rond verblijven. Mensen kiezen om verschillende redenen voor permanente bewoning van een recreatiewoning. Vaak is woningnood de oorzaak. In Flevoland is er een tekort van 12.300 woningen. Dat blijkt uit een prognose uit 2023 van ABF Research. Dat onderzoeksbureau berekent jaarlijks het woningtekort in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Door het tekort worden mensen gedwongen creatief te zijn in het zoeken naar woonruimte. Ook de hoge kosten van koopwoningen en de lange wachttijden voor sociale huurwoningen maken dat mensen soms uitwijken naar recreatiewoningen, die vaak goedkoper zijn. In principe kun je zeggen dat het permanent bewonen van een recreatiewoning in de provincie niet is toegestaan, maar er zijn uitzonderingen.
't Urkerbos
Op Urk wordt permanente bewoning op vakantiepark ’t Urkerbos al jaren gedoogd. Bij zo’n 30 chalets wordt het jaar rond dagelijks het licht aangezet door dezelfde personen. De gemeente wil hier in de komende vijf jaar een einde aan maken. Daarom kregen twee personen die sinds vorig jaar juli permanent op vakantiepark ’t Urkerbos wonen, begin dit jaar te horen dat ze binnen een half jaar moeten vertrekken. Doen ze dat niet dan krijgen zij een dwangsom van 2.500 euro per maand opgelegd.
Flevonatuur
In Zeewolde heeft een stel dat permanent op Buitenplaats Horsterwold woont, ondanks een reguliere woning in het dorp, gehoord dat zij een dwangsom kunnen verwachten als ze permanent op het bungalowpark blijven wonen. In het dorp is permanente bewoning alleen toegestaan op recreatieterrein Flevonatuur voor personen met een gedoogbeschikking. Deze personen zijn de woning op het terrein voor 2003 als hoofdverblijf gaan gebruiken en mogen dit blijven doen omdat zij nog onder de oude regelgeving (bouwbesluit 2003) vallen.
Ook in de Noordoostpolder zijn er uitzonderingen volgens het Bouwbesluit uit 2003. Daar gaat het om totaal negen woningen verdeeld over drie parken waar permanente bewoning wordt gedoogd. Het gaat om zeven huisjes op de Groene Kwadrant in Rutten. De overige woningen staan op De Voorst in Kraggenburg en Kom Genieten in Luttelgeest.
In Lelystad is permanente bewoning op de twee bungalowparken Kampeervereniging Muiderberg en Bos en Heide niet toegestaan. Almere heeft geen recreatieparken.
Dronten is de uitzondering
Dronten is de enige gemeente waar permanent wonen op recreatieparken wel is toegestaan. Op De Boschberg is op een ruime meerderheid van de woningen en op De Bremerberg is het op bijna de helft van de woningen toegestaan dat de eigenaar heel het jaar in de woning verblijft. Het recht op permanente bewoning vervalt als dit niet van eigenaar op eigenaar overgaat. 'Het gebruik moet ononderbroken zijn' laat de gemeente Dronten weten.
Ook op vakantiepark Zuiderzee op Zuid in de gemeente Dronten is permanent wonen toegestaan. De ontwikkelaar van het park en de gemeente wilden dit graag, maar dat was tegen het zere been van de provincie. Oud gedeputeerde Jaap Lodders gaf destijds als argument dat daardoor een nieuwe kern zou kunnen ontstaan. Na een jarenlange strijd oordeelde de Raad van State dat de appartementen wel permanent bewoond mogen worden. In de rest van Dronten is het jaar rond bewonen van een recreatiewoning niet toegestaan.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Dertien appartementen Zuiderzee op Zuid verkocht
BIDDINGHUIZEN • Wo 5 december • Woensdag 05 decemberSinds het toestaan van permanente bewoning in vakantiepark Zuiderzee op Zuid, zijn 13 appartementen verkocht. Dat laat de ontwikkelaar van het project in Biddinghuizen weten. De in totaal 165 appartementen...
-
Veel geïnteresseerden voor Zuiderzee op Zuid
BIDDINGHUIZEN • Ma 22 januari • Maandag 22 januariDe belangstelling voor de appartementen op vakantiepark Zuiderzee op Zuid in Biddinghuizen is groot. Dat meldt makelaardij Van der Linden. Afgelopen zaterdag begon de verkoop van 24 appartementen en acht...
-
RvS: Permanent wonen Zuiderzee op Zuid toegestaan
BIDDINGHUIZEN • Wo 12 juli • Woensdag 12 juliEr mag permanent gewoond worden in de appartementen op het vakantiepark Zuiderzee op Zuid in Biddinghuizen. Dat heeft de Raad van State besloten. Hiermee komt een einde aan de jarenlange strijd tussen...
recent nieuws
-
Buitenzwembad Almere: de kosten, kansen en uitdagingen op een rij
ALMERE • Zo 19 januari • Zondag 19 januariDe gemeente Almere staat op het punt te besluiten over de bouw van een buitenzwembad bij Zwembad Almere Stad in de Muziekwijk. Het project, dat 13 miljoen euro moet kosten, komt tegemoet aan een langgekoesterde...
-
LTO: 'Flevolandse landbouw in het gedrang door grote projecten'
FLEVOLAND • Zo 19 januari • Zondag 19 januariDe landbouwsector komt in het gedrang door grootschalige ontwikkelingen in Flevoland. Dat stelt Arnold Michielsen, de provinciale voorzitter van landbouworganisatie LTO, in het programma Over Flevoland...
-
'Franse vissersboot aangevallen door bemanning schip van Urker rederij'
URK • Za 18 januari • Zaterdag 18 januariDe bemanning van een Franse vissersboot zegt de afgelopen week op Het Kanaal aangevallen te zijn door de bemanning van een schip van een Urker rederij. Dat melden Franse en Britse media. Het schip in...