Jaren geen zeearendjongen door storm en vogelgriep, nu hoop op betere tijden

KRAGGENBURG • Zo 7 april 2024 | 20:08 • Zondag 7 april 2024 | 20:08

Na een aantal broedseizoenen zonder succes, is de hoop dat de vier zeearendparen die rond het Zwarte Meer bij Kraggenburg broeden dit jaar hun jongen wel kunnen groot brengen.

De laatste jaren werden gekenmerkt door pech, vertelt boswachter Martine Otten van Natuurmonumenten. Zo waaide er een zeearendnest uit een boom tijdens een storm. Ook vochten de grote vogels soms verwoed om territorium.

Zeearendkoppels, een mannetje en een vrouwtje, zoeken een plek en bouwen samen een nest. Maar soms komt er daarna een ander mannetje of vrouwtje voorbij dat die plek wil veroveren.
Dat was een paar jaar geleden aan de orde bij het vogeleiland in het Zwarte Meer. Daar is toen een vrouwtje verjaagd en gedood door een ander vrouwtje. "Bij die gevechten gaan het er soms hard aan toe", weet boswachter Martine.

Vogelgriep
Vervolgens lukte het een zeearendkoppel wel om een jong groot te brengen. Maar toen die uitvloog, werd het na een tijdje dood teruggevonden. Door vogelgriep, zo bleek uit onderzoek. Het beest had waarschijnlijk een andere zieke vogel gegeten.

Dit broedseizoen hoopt Otten op meer succes. Er zijn vier paren aan het broeden, op verschillende plekken. Dat zo veel nesten relatief dicht bij elkaar zijn gebouwd, is volgens Otten uniek voor Nederland. Dat zie je nergens anders.

Nest op vogeleiland

In 2006 is het eerste broedpaar in Nederland gesignaleerd. Dat zat toen in de Oostvaardersplassen. Het aantal paren is sindsdien gestaagd gegroeid. In 2020 waren er in heel Nederland twintig broedparen. En dit jaar zijn er maar liefst 36 broedparen geteld.

Vooral rust is belangrijk
Een zeearendvrouwtje legt gemiddeld twee eieren. En om die met succes te kunnen uitbroeden, is één ding heel belangrijk: rust!

Natuurmonumenten roept bezoekers van de natuur daarom op om rekening te houden met de vogels tijdens het broedseizoen

Boswachter Martine Otten

De lente is misschien wel de meest bijzondere periode van het jaar, maar ook de meest kwetsbare tijd.

Mensen kunnen de natuur een handje helpen door de regels in de natuurgebieden te respecteren. Bijvoorbeeld door op de paden te blijven, de hond kort aan de lijn te houden en afval mee naar huis te nemen.

Als alles voor de zeearenden goed verloopt, komen de eieren eind deze maand uit. Daarna moeten de jongen nog grootgebracht worden en uitvliegen.

Boswachter Otten hoopt op zoveel mogelijk uitvliegende zeearenden, het liefst natuurlijk alle acht. "Maar ieder uitvliegend kuiken is al fantastisch. Daar zijn we al hartstikke blij mee," aldus Otten.

Foto

Klaas van der Wal

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel