Eerste stroom van nieuw zonnepark SunSpace deze maand op het net
Na een jaar bouwen is het grote nieuwe zonnepark SunSpace bij Marknesse bijna klaar. De eerste stroom kan deze maand het net op.
Er zijn 74.000 zonnepanelen geplaatst. Dat zijn er minder dan in eerste instantie vier jaar geleden was bedacht. Dit heeft volgens ontwikkelaar HVC te maken met het feit dat de panelen in de loop der tijd groter en beter zijn geworden. De stroomopbrengst is daardoor zelf iets meer dan gedacht.
Geen last van netcongestie
Dat het zonnepark deze maand wordt geopend is best bijzonder, want het is in verband met krapte op het stroomnetwerk moeilijk voor zonneparken om een aansluiting op het net te krijgen. Daar heeft SunSpace geen last van, omdat het park op het terrein van het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium ligt.
Op het terrein is een aansluiting beschikbaar van een grote windtunnel. Het zonnepark kan gebruik maken van deze bestaande aansluiting. Een gedeelte van de stroom gaat naar de windtunnel. Maar daarnaast zal er stroom worden opgewekt voor 17.000 huishoudens.
Beschermd natuurgebied
Het park ligt naast een strook beschermd natuurgebied die grenst aan het Waterloopbos. In het plan is daar volgens HVC rekening mee gehouden. Zo komen er extra bosranden, verbrede sloten met natuurvriendelijke oevers en kruidenrijk grasland. Hier wordt de komende weken nog aan gewerkt. Participatie inwoners
Het is de bedoeling dat inwoners van Noordoostpolder en direct omwonenden profiteren van het zonnepark. Er worden obligaties uitgeleverd, waardoor omwonenden financieel kunnen profiteren.
Daarnaast wordt er elk jaar een bijdrage van 25.000 euro geleverd aan het duurzaamheidsfonds van de gemeente en als het project winst maakt gaat een deel daarvan naar de Stichting Energieneutraal Noordelijk Flevoland, (SENF). HVC is namelijk van oudsher een afvalverwerker, een organisatie is zonder winstoogmerk. Uitgangspunt is bijdragen aan verduurzaming.
Geld naar maatschappelijke projecten
Volgens René de Rond van SENF is het de bedoeling dat het geld naar maatschappelijke projecten gaat. Waarschijnlijk komt er een enquête onder inwoners om te vragen wat zij willen. Daarna wordt besloten waar het geld precies naar toe gaat.
De regeling loopt voor een periode van 25 jaar. Dat is de te verwachten levensduur van het zonnepark.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Toename van bromtonen, maar geen normoverschrijding door windparken
DRONTEN • Ma 23 december • Maandag 23 decemberDe windparken Windplanblauw en Windplan Groen in de gemeente Dronten zorgen voor een toename van laagfrequent geluid, vooral 's nachts. Er wordt in opdracht van de gemeente onderzoek gedaan naar het g...
-
Laatste keer binnenkijken voordat het Maerlanthuis in Lelystad gesloopt wordt
LELYSTAD • Ma 23 december • Maandag 23 decemberOoit zaten er verschillende organisaties in het Maerlanthuis in Lelystad zoals Jeugdzorg, het Leger des Heils, een sportschool en een creatieve broedplaats. Dat is lang geleden, want het gigantische k...
-
Na amputatie van beide benen lijkt Klaas (62) uit Almere sportiever dan ooit
ALMERE • Zo 22 december • Zondag 22 decemberHij verloor twee benen bij een ernstig ongeluk en een arts waarschuwde hem dat hij mogelijk nooit meer zou kunnen lopen. Maar nu, vijf jaar later, loopt, rent en fietst Almeerder Klaas Talma weer. En...