Ruim 70 meldingen van kinkhoest in Flevoland, RIVM maakt zich zorgen

FLEVOLAND • Di 19 maart 2024 | 12:19 • Dinsdag 19 maart 2024 | 12:19

Het aantal gevallen van kinkhoest in Flevoland is de afgelopen maanden verder gestegen. Tot nu toe zijn er dit jaar 73 meldingen gedaan bij de GGD, vorig jaar waren dat er 27. Vooral uit Almere (30), Urk (22) en Lelystad (13) kwamen er veel meldingen. De gezondheidsdienst verwacht dat het aantal de komende tijd nog verder gaat stijgen.

Landelijk is dat ook zo en het RIVM maakt zich daar zorgen over. Vorige week werd duidelijk dat er minstens vier baby's zijn overleden aan de ziekte. In Flevoland, zijn zover bekend bij de GGD, geen kinderen overleden. Wel zijn er kinderen opgenomen geweest in het ziekenhuis.

Kinkhoest is een erg besmettelijke ziekte, veroorzaakt door een bacterie. Die maakt een gifstof aan, waardoor hoestbuien ontstaan. Deze hoest kan enkele weken tot maanden aanhouden.

Meldingen vooral afkomstig door jonge kinderen
Op 24 februari stond het totale aantal meldingen van dit jaar op 40. Uiteindelijk waren er in januari 13 meldingen, in februari 34 en tot halverwege maart 26 en komt het totaal dus op 73. Een groot deel van de meldingen komt van kinderen jonger dan twaalf jaar.

De vaccinatiegraad voor kinkhoest daalt al jaren in Flevoland, net zoals in de rest van Nederland. De laatste cijfers laten zien dat 81 procent van de Flevolanders gevaccineerd is tegen kinkhoest. Het streefcijfer is 90 procent. De cijfers in Flevoland liggen onder het landelijk gemiddelde van 85 procent.

Vooral de vaccinatiegraad op Urk valt op, de rest van de gemeenten lopen ongeveer gelijk met het Flevolandse gemiddelde:

GGD: 'Dalende vaccinatiegraad is zorgwekkend'
De GGD vindt het zorgwekkend dat de vaccinatiegraad al jaren daalt. De dienst probeert het tij te keren, door extra aandacht in de media. De uitbraak van kinkhoest is volgens de GGD deels te koppelen aan de dalende vaccinatiegraad. Voor corona kwamen ook wel geregeld meldingen binnen, maar niet zoveel als de laatste tijd. Mogelijk speelt daarbij mee dat mensen in de pandemie afstand van elkaar hielden waardoor kinkhoest minder circuleerde, zegt de GGD.

In Flevoland zijn nog geen mazelen gemeld. Bij die ziekte zou de dalende vaccinatiegraad volgens de GGD niet los gezien kunnen worden van een uitbraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel